Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Росії висловив сподівання на створення Євразійського союзу через рік


Григорій Карасін, архівне фото
Григорій Карасін, архівне фото
Міністерство закордонних справ Росії сподівається, що Євразійський економічний союз буде створений уже на початку 2015 року, заявив у суботу заступник міністра закордонних справ Росії Григорій Карасін.

Він нагадав, виступаючи в Москві, що з цією метою нині ведуться переговори. «Впевнений, що ми цієї мети доможемося», – цитує слова Карасіна російське агентство «ІТАР-ТАСС».

При цьому, сказав він, Росія виступає за те, щоб «інтеграційні процеси не суперечили одне одному». Тим часом, як стверджує Карасін, саме так часто роблять у Брюсселі, заявляючи, що асоціація якоїсь держави з ЄС автоматично означає, що ні в яку іншу інтеграційну організацію ця держава вступити не може.

Чільний російський дипломат також звинуватив Європейський союз і Україну у «практиці секретності й таємничості», в якій, за його словами, обговорювали угоду про асоціацію України й ЄС і яка, як сказав Карасін, «змушувала замислюватися і нервувати» Росію.

Російський урядовець також повідомив, що на початку наступного тижня в Москві відбудеться засідання Вищої євразійської ради – нинішнього найвищого керівного органу російських євразійських інтеграційних проектів. У цій зустрічі, сказав він, мають узяти участь президенти Білорусі й Казахстану, а також України.

Росія разом із Білоруссю і Казахстаном створила Єдиний економічний простір і Митний союз і тепер створює Євразійський економічний союз як наступний крок їхньої інтеграції. Україна прагне співпраці з цими структурами без вступу до них.

У Європейському союзі багато разів застерігали, що норми Світової організації торгівлі дозволяють участь країни тільки в одному митному об’єднанні, тому участь у Митному союзі під проводом Росії унеможливлює зону вільної торгівлі з Євросоюзом, домовленість про яку є невід’ємною частиною угоди про асоціацію з ЄС. Саме так сталося з Вірменією, яка готувалася парафувати свою угоду про асоціацію з ЄС, але після несподіваної заяви її президента про вступ країни до Митного союзу асоціація Вірменії з ЄС стала неможливою.
XS
SM
MD
LG