Доступність посилання

ТОП новини

Актори драмтеатру у Черкасах посеред вистави оголосили, що їм затримують зарплату


Черкаси – Актори Черкаського музично-драматичного театру імені Шевченка перервали виставу «Назар Стодоля» і прямо зі сцени звернулися до глядачів. Актори протестували проти того, що їм уже понад півмісяця затримують зарплату. Вони назвали свій демарш попередженням. Якщо гроші не виплатять у найближчі два дні, в середу деякі працівники театру готові страйкувати. В обласному управлінні культури проблему із заборгованістю обіцяють вирішити до вівторка. При цьому чиновники переконують, що критичної ситуації із виплатами насправді немає.

На голодному пайку та з кредитами. Майже 150 працівників Черкаського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Шевченка вже півмісяця сидять без грошей. Їм заборгували зарплату за кінець листопада та аванс за грудень. У суботу акторам увірвався терпець. Прямо зі сцени, посеред різдвяної містерії-бурлеску «Назар Стодоля», вони звернулися до глядачів.

Ми люди, у нас дуже мізерні зарплати. І хоча б ту нещасну копійку ми хочемо мати вчасно
Наталія Вігран
«Кажуть, талант має бути голодним. Але крутиться голова на сцені, вибачте. Голосів не вистачає для співу. Ми раніше їздили додому в обід, зараз не їздимо, цілий день тут перебуваємо, п’ємо один чай. У нас немає грошей елементарно доїхати на роботу. Наше звернення для того, щоб нас почули. Ми не хочемо бути якимись іграшками в політичних іграх нашої держави. Ми – актори, ми завжди були поза політикою. Але ми люди, у нас дуже мізерні зарплати. І хоча б ту нещасну копійку ми хочемо мати вчасно», – зауважила зі сцени заслужена артистка України Наталія Вігран.

«Дідусю Морозе, а ти як зарплату отримаєш, мені робота купиш?» – син актора

Ініціатором звернення до глядачів став актор Олександр Гуменний. Він разом із дружиною – артисткою балету Черкаського театру – через затримку зарплати ледь зводить кінці з кінцями. Каже, що півмісяця терпляче чекав на виплату кревних. Однак випадок у дитячому садочку із його трирічним сином спонукав Олександра до дієвих заходів.

У мене був ком у горлі, бо я не міг йому по-дитячому пояснити, чому я не можу купити цей подарунок
Олександр Гуменний
«Посеред новорічного ранку, де я був дідом Морозом у своєї дитини, незважаючи на інших дітей, мій син Владик підбіг до діда Мороза і спитав досить голосно: «Дідусю Морозе, а ти як зарплату отримаєш, мені робота купиш?» Не знаю, чи впізнав він мене, чи ні. Першу секунду було смішно, далі був шок, а потім, чесне слово, просто сльози наверталися. У мене був ком у горлі, бо я не міг йому по-дитячому пояснити, чому я не можу купити цей подарунок для нього», – каже актор, якому довелося відвезти сина у село до батьків, щоб дитина не була голодною.

Актори зізнаються, що нині відчувають повернення кризи 90-х років. Утім, кажуть, у той час як їм та їхнім колегам із лялькового театру, обласної філармонії та інших закладів культури затримують зарплати, обласне керівництво із розмахом проводить відкриття новорічної ялинки. До якого долучають і працівників театру, розповідає акторка Надія Корбут.

Ми не просимо ніяких великих зарплат. Ми просто говоримо, що нам повинні платити те, на що ми маємо право
Надія Корбут
«Було особливо образливо, коли 19 грудня на Святого Миколая, нас, акторів, у театральних костюмах виводять на площу. А нам на той момент не платили зарплату вже два тижні. Ми дивимося на прекрасні салюти, на які витрачені гроші. І стоїть акторка, у якої чоловік-актор не має підзаробітку, і каже: «У мене сьогодні дитина залишилася без подарунка, без свята. Святий Миколай нічого не приніс». І ми ж, у принципі, не просимо ніяких великих зарплат. Ми просто говоримо, що нам повинні платити те, на що ми маємо право», – каже вона.

Критичної ситуації із заборгованістю немає – обласне управління культури

Між тим в обласному управлінні культури Радіо Свобода повідомили, що заборгованість із зарплати в театрі невелика – усього-на-всього близько місяця. Крім того, виплати також затримують колективам обласної філармонії, театру ляльок, «Черкасиоблкіно» та об’єднанню художніх колективів.

Насправді такої критичної ситуації взагалі немає. Вони не отримали зарплату за кінець листопада та аванс за грудень
Наталія Джура
«У них оплата праці іде по незахищеній статті – це госпрозрахунковий заклад. Я думаю, з ними розрахуються цього тижня. Нас попередили, що до 24 грудня вони отримають заробітну плату. Але насправді такої критичної ситуації взагалі немає. Вони не отримали зарплату за кінець листопада та аванс за грудень», – наголосила начальник управління культури Черкаської обласної державної адміністрації Наталія Джура. За її словами, директор Черкаського театру знав про ці обставини. Однак через безконтрольність у колективі закладу склалася така ситуація.

Тим часом, працівники Черкаського театру чекають на свої кревні до вівторка. Якщо ситуація не зміниться, деякі з них готові страйкувати.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG