Доступність посилання

ТОП новини

Владу України закликають припинити залякування побитих «Беркутом» людей


Українська влада намагалася тиснути і залякувати людей, які заявляли про побиття з боку міліції під час протестів у Києві. Про це йдеться в листі правозахисної організації Human Rights Watch до генерального прокурора України.

Як заявляють правозахисники, у деяких випадках владі не вдалося розслідувати побиття.

30 листопада і 1 грудня бійці «Беркута» жорстоко побили мирних демонстрантів у Києві, деякі з них отримали травми голови. Як повідомляє Human Rights Watch, семеро мітингувальників, з якими розмовляли правозахисники, запевнили, що їм погрожували представники правоохоронних органів, які ведуть розслідування.

За повідомленням, один із чоловіків, якого побили 30 листопада на Майдані, заявив, що його допитували чотири години і питали, зокрема: «Чому ви брали участь у масових заходах і хто їх організував?», «Чому ви чинили опір міліції?», «Скільки вам заплатили?». Лише одне питання стосувалося побиття. Після цього допиту чоловік потрапив до лікарні з гіпертонією, кажуть правозахисники.

Як заявляють у Human Rights Watch, декому з тих, хто звертався зі скаргами про побиття, відмовляли в тому, щоб визнати їх жертвами, або не реагували на їхні заяви.

«Українська влада пообіцяла розслідувати насильство з боку міліції, але натомість залякує тих, хто заявляє про зловживання з боку правоохоронців», – заявляє експерт Human Rights Watch з питань України Юлія Горбунова.

Правозахисники закликають генпрокурора гарантувати швидке і незалежне розслідування заяв про зловживання з боку міліції, а також негайно припинити тиск на людей, які подають скарги.
XS
SM
MD
LG