Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники назвали звільнення в’язнів у Росії передолімпійським політичним піаром


Правозахисна організація Amnesty International заявила сьогодні, що, на її думку, й попри звільнення низки в’язів сумління в Росії придушення громадянського суспільства в цій країні триватиме.

Як заявив директор програм Європи й Середньої Азії цієї організації Джон Далг’юзен, звільнення підприємця Михайла Ходорковського, учасниць гурту Pussy Riot Марії Альохіної й Надії Толоконникової, а також кількох затриманих у «болотній справі» «треба розглядати не як щирий акт милосердя, але як політично вигідний крок напередодні Олімпійських ігор у Сочі».

За його словами, ці звільнення – «ще один крок до політизації правосуддя в Росії», який «не має затінити більшої правди – що протягом минулого року сталося значне скорочення простору, де дозволені критичні й незалежні голоси».

«Ті, кого звільнили, були ув’язнені тільки за висловлення їхніх думок. І хоча вони зараз вільні, звинувачення проти них лишаються. Амністія – не заміна дієвій системі судочинства», – наголосив чільний представник Amnesty International.

Сьогодні в Росії звільнили за амністією, оголошеною минулого тижня, обох ув’язнених учасниць російського жіночого феміністського панк-гурту Pussy Riot Надію Толоконникову і Марію Альохіну, а наприкінці минулого тижня був помилуваний президентом і звільнений із колонії опальний російський підприємець Михайло Ходорковський. Крім того, амністія має стосуватися частини фігурантів так званої «болотної справи», що стосується подій на Болотній площі в Москві 6 травня 2012 року, напередодні інавгурації Володимира Путіна на третій термін на посаді президента Росії – тоді масова опозиційна демонстрація переросла в сутички з поліцією.
XS
SM
MD
LG