Доступність посилання

ТОП новини

Різдво в Італії: все ще криза, все ще сумно


Рим – В Італії котрий рік поспіль святкують католицьке Різдво з гірким присмаком кризи. Хоча політики з телеекранів звітують про завершення затяжної рецесії, пересічні громадяни все ще переживають її наслідки. Тож, і настрій, і купівельні амбіції італійців важко назвати святковими.

Лише незмінні атрибути – вертепи, сяючі ялинки, оздоблені крамниці – сповіщають про наближення найочікуванішого свята року. Метушню і галас на різдвяних базарах створюють переважно діти. Це свято передусім для них, кажуть дорослі.

«Для дітей Різдво має залишатися магічним святом, і власне для них ми стараємося створити веселу атмосферу. Але довкола відчувається, що для нас дорослих це, звичайно, не те Різдво, до якого ми звикли. Все через цю кризу, масове безробіття», – ділиться враженнями на римському базарі батько двох дітей Луїджі.

Сицилійка Еріка також мандрує з дитиною поміж ятками. І вона, і її чоловік два роки сидять у вимушеній відпустці на мізерних виплатах із безробіття, розповіла жінка Радіо Свобода.

«Усюди видно, що люди сумні, крамниці напівпорожні. Ще два роки тому було по-іншому: відчувалася святкова атмосфера. Але цього разу, куди не підеш – відчуваєш якийсь абсурдний сум», – додає Еріка.

Економити на всьому, лише не на харчах

За такої ситуації навіть італійським комікам бракує жартів. У популярних телешоу деякі з них пропонували «скасувати або відкласти Різдво до кращих часів».

Втім, як свідчать попередні дослідження Спілки споживачів Codacons, ніхто не збирається анулювати свято, принаймні у його гастрономічному аспекті. На Апеннінах традиційно щедрі у витратах на приготування передріздвяної вечері 24 грудня та святкового обіду 25 грудня. У празниковий період люди заощаджують на подарунках та святкових прикрасах.

При цьому майже половина жителів заявляє, що цьогоріч не обмежила бюджету на подарунки. Найпоширеніші з них: предмети одягу, електронні пристрої, книжки, солодощі.

Традиційне Різдво серед рідних

Поменшало різдвяних мандрівників, які на період свят вирушали у відпустки. На сьогодні кожний другий італієць заявляє про «туристичну бідність», говорить президент Федерації готельних об’єктів Бернабо Бокка.

«Найбільш тривожним є той факт, що понад 30 мільйонів італійців пояснили неможливість святкової відпустки економічними причинами. Це, на жаль, вкотре підтверджує кризові часи, в яких ми ще перебуваємо», – додав підприємець Бокка.

Майже всі італійці, 95 відсотків, залишаються вдома і святкують Різдво в родинному колі. І це таки більше данина місцевій традиції, ніж брак коштів для мандрів. Рік, що минає, був сповнений в Італії політичних, економічних і природних катаклізмів. Тож, психологи наполегливо радять бодай за святковим обідом уникати болючих тем для спілкування. В іншому випадку існує ризик якщо не зіпсувати, то зробити свято менш приємним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG