Доступність посилання

ТОП новини

Колонії – це обличчя сучасної Росії – звільнена учасниця Pussy Riot


Надія Толоконникова, Мордовія, квітень 2013 року
Надія Толоконникова, Мордовія, квітень 2013 року
Київ – 23 грудня учасниць Pussy Riot Надію Толоконникову та Марію Альохіну за два місяці до завершення терміну їхнього ув’язнення випустили на волю. На них поширилася амністія, передбачена законом, який Державна дума ухвалила минулого тижня й приурочила до 20-річчя Конституції Російської Федерації. Одразу по звільненні Надія Толоконникова запевнила, що не збирається їхати з Росії і розпочне правозахисну діяльність. Дівчина назвала колонію прообразом сучасної Росії і наголосила, що перетворення в її країні потрібно починати з місць позбавлення волі. Тим часом інший амністований владою політичний в’язень Михайло Ходорковський виїхав до Німеччини й повідомив, що немає гарантій повторного виїзду з Росії, якщо туди повернеться. Він також має намір стати правозахисником.

«Все тільки починається!» – вигукнула Надія Толоконникова журналістам, які зустріли її на виході з тюремної лікарні у колонії в Красноярському краї, де вона відбувала своє покарання. За плечима в неї – майже два роки ув’язнення в колоніях Мордовії та Красноярського краю, досвід голодування у відповідь на погрози керівництва колонії та переправляння на волю своїх свідчень про умови тримання й про порушення прав ув’язнених.

Європейські країни можуть переглянути свою думку щодо Олімпіади в Сочі. Я закликаю до бойкоту
Надія Толоконникова
«Звільнити людей за пару місяців до закінчення терміну, звільнити Ходорковського, якому теж не так багато залишилося сидіти, – це смішно. Треба звільняти людей в значно більшому масштабі. Європейські країни можуть переглянути свою думку щодо Зимової Олімпіади в Сочі. Я закликаю до бойкоту, до чесності, закликаю не куплятися на нафту та газ, які може надати Росія. Я прошу Європу застосувати всі гуманістичні норми, традиції, правила, про які вона говорить», – заявила Надія Толоконникова.

Альохіна і Толоконникова планують новий спільний проект

Учасниця Pussy Riot розповіла, що планує найближчим часом зустрітися з іншою амністованою за участь в так званому «панк-молебні» в Храмі Христа Спасителя Марією Альохіною, щоб обговорити спільний правозахисний проект. Надія Толоконникова планує займатися правами насамперед тих, хто опинився в місцях позбавлення волі.

Я побачила цю маленьку тоталітарну машину зсередини. Росія побудована за прикладом колонії
Надія Толоконникова
«Я подорослішала, я побачила, що таке держава, побачила цю маленьку тоталітарну машину зсередини. І Росія побудована за прикладом колонії. Тому так важливо змінювати колонії, щоб змінити саму Росію. Колонії – це обличчя Росії», – наголосила Надія Толоконникова.

Про свої плани допомагати далі тим, хто залишився за високими парканами колоній, заявила й Марія Альохіна.

Я вже нічого не боюся. Правда
Марія Альохіна
«Я хотіла б зустрітися з правозахисниками й зайнятися питанням виправних установ. Я вже нічого не боюся. Правда», – сказала учасниця Pussy Riot.

Марію з нижньогородської колонії вивозили на волю, не повідомивши про це її матері. Вона припускає, що таким чином хотіли попередити присутність журналістів. В інтерв’ю телеканалу «Дождь» Марія Альохіна запевнила, що якби могла, то відмовилася б від такої амністії.
Pussy Riot
Будь ласка, зачекайте
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«У цьому випадку я перебувала в стані тіла, яке переміщують з одного місця на інше. Від мене нічого не залежало. Якби я мала змогу відмовитися, то зробила б це», – наголосила учасниця Pussy Riot.

Тим часом на запитання Радіо Свобода про майбутнє Pussy Riot Надія Толоконникова відповіла, що воно від неї вже не залежить.

«Гурт Pussy Riot наразі мені не належить. Можливо, ми дали поштовх тому, щоб цей гурт здобув своє обличчя. Але це запитання не треба адресувати мені. Якщо будуть з’являтися люди, яким цікава сама ідея гурту, то Pussy Riot далі житиме», – зауважила Толоконникова.

Ходорковський теж прагне захищати права інших, але чи дозволять йому це в Росії?

А ось політичний в’язень Росії «номер один» Михайло Ходорковський, вийшовши на волю після амністії і приїхавши до Німеччини, також оголосив про свої плани захищати права інших політв’язнів Росії.

«Я дуже сподіваюся, що політики західних країн, спілкуючись з президентом Путіним, будуть пам’ятати, що я не останній політв’язень у Росії. А що саме і як вони будуть робити, думаю, їм видніше», – заявив Михайло Ходорковський під час прес-конференції у Берліні в неділю.

Але чи здійснюватиме Михайло Ходорковський свою правозахисну діяльність у Росії чи за кордоном – поки що не відомо. Він зауважив, що в разі повернення на батьківщину не має гарантій свого повторного виїзду. Надія Толоконникова запевнила, що з Росії не поїде.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG