Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровський Євромайдан відкрив «освітній університет» просто неба


Дніпропетровський Євромайдан частково перетворюється на «освітній університет» просто неба. Громадські активісти вирішили не тільки виступати з емоційними промовами, а й навчати людей захищати свої права на практиці, давати зацікавленим корисну інформацію щодо прав людини, українського законодавства тощо. А втім, ініціатори проекту зізнаються: охочих вчитись діяти, щоб реально впливати на владу на місцях, серед прихильників євроінтеграції виявилось менше, ніж очікували.

У вихідні – вдень, у будні – о пів на шосту вечора. «Відкритий університет» на дніпропетровському Євромайдані працюватиме щодня. Його заняття запланували проводити після мітингів, аби ті, хто збирається на протестні заходи, могли долучатись.

Один із ініціаторів проекту Микита Проданець каже: це унікальна можливість для жителів набути практичних знань у відстоюванні своїх прав, спілкуванні з владними інституціями, управлінні містом, шанс почути зі сцени не тільки про проблеми, а й про конкретні кроки щодо їхнього розв’язання. Читати «вуличні лекції» запросили відомих у місті громадських активістів, юристів, політологів.

Не тільки махати прапором, а й самоорганізовуватись

А втім, Микита Проданець зізнається: перше заняття зацікавило тільки близько трьох десятків людей. Охочих повимахувати прапорами й поскандувати на площі було набагато більше.

«Завдання «Відкритого університету» – посилювати суспільно активних людей, щоб вони формували це громадянське суспільство через свої власні дії, самоорганізовувались. На місці ми їм роздаємо приклади бланків заяв, витяги з законів, робочі матеріали тощо. На жаль, не всіх людей з Майдану це цікавить, саме тому ми робимо це наприкінці. Для тих, хто хоче не тільки помахати прапорами, а й почати діяти. Це інформація для людей, щоб вони максимум корисності «витягували» з Майдану», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Микита Проданець.

Що робити, коли влада вас ігнорує?

Координатор Дніпропетровського обласного центру політичних студій та аналітики Тетяна Рудик цього вечора на Майдані читає лекцію «Про доступ до публічної інформації» як інструмент впливу на владу. Експерт має кількарічний досвід спілкування з інстанціями різного рівня по всій Україні: зокрема, вона вивчає прозорість використання бюджетних коштів на місцях, сама написала не один десяток звернень до влади. Навчити людей – потенційних громадських активістів – складати й надсилати інформаційні запити до чиновників Тетяна Рудик хоче прямо на Майдані. Розповідає також, що робити, якщо влада ігнорує звернення.

«На практиці можуть бути різні ситуації. У мене були ситуації, коли мої запити взагалі ігнорували, а були ситуації, коли деякі відділи телефонували й просили: у нас завал з роботою, можна, ми вам не на 5-й, а на 6-й день відповімо? Я з радістю чекала, бо це свідчить про відкритість влади. Моя мета – не завалити державних службовців роботою, а отримати суспільно корисну інформацію. Якщо ж вас ігнорують, то це зовсім інше. Можна надіслати повторний запит, можна написати скаргу до прокуратури. Але з мого досвіду, була така райрада, на яку навіть звернення з прокуратури не впливали. Чому зацікавив цей просвітницький проект? Хочу потім сказати своїм дітям, що я не стояла осторонь», – сказала Радіо Свобода Тетяна Рудик.

Наступні «лекції» на Євромайдані в Дніпропетровську будуть присвячені тому, як впливати на міліцію та як реформувати органи місцевого самоврядування, аби вони діяли ефективніше. Подальший план вуличних занять допрацьовують.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG