Доступність посилання

ТОП новини

ВІЛ-інфікованим відмовляють у медичній допомозі – рух «Гідність»


Київ – Дискримінація і таврування людей з ВІЛ/СНІД і представників уразливих соціальних груп лишається в Україні стабільно високою. Про це говорять представники всеукраїнської благодійної організації «Гідність», які майже 2 роки працювали над розширенням мережі безкоштовної юридичної допомоги людям із такими соціальними статусами. За словами експертів, захищати себе цим людям часто заважають не лише стереотипи у суспільстві, але і незнання власних прав.

ВІЛ-інфіковані, споживачі ін’єкційних наркотиків, близьке оточення ВІЛ-позитивних людей, а також представники ЛГБТ-спільнот систематично зазнають порушень прав люди в Україні. Найперше – у Києві, Луганській, Донецькій, Дніпропетровській, Миколаївській та Одеській областях, де, за словами фахівців, показники ВІЛ-епідемії є найвищими.

Такими є результати моніторингу у рамках проекту Всеукраїнського правозахисного руху «Гідність». Згідно з ним, лідер за обсягом утисків – медична сфера.

Швидкі приїжджають до хворого ВІЛ-інфікованого чи хворого на СНІД і відмовляють взагалі у наданні медичних послуг
Тетяна Бордінус
«Найбільша кількість – це відмова у лікуванні. Дуже часто швидкі приїжджають до хворого ВІЛ-інфікованого чи хворого на СНІД і відмовляють взагалі у наданні медичних послуг. На другому місці – надання послуг неналежної якості, відсутність послух як таких і порушення конфіденційності діагнозу. Головною причиною є те, що медичні працівники не знають, які права має людина», – констатує президент всеукраїнської благодійної організації Тетяна Бордінус.

За її словами, не менше проблем і в правоохоронній сфері, а також сферах надання соціальних послуг та працевлаштування. Зокрема, характерна тенденція останньої – звільнення таких людей: як без пояснення, так і під тиском роботодавця. (Тим часом як у Європі підприємства навпаки захищають таких працівників).

При цьому самі дискриміновані в Україні часто не можуть захистити себе з двох причин: через незнання власних прав та страх перед розкриттям інформації про ВІЛ-статус, сексуальну орієнтацію чи наркозалежність.

Засудженому із ВІЛ не хотіли повідомляти діагнозу – правозахисник

Щоб хоч якось поліпшити ситуацію благодійна організація, заручившись підтримкою програми розвитку ООН в Україні, ЮНІСЕФу, держслужби соцзахворювань Кабміну, всеукраїнської мережі ЛЖВ та Міжнародного альянсу ВІЛ-СНІДу, протягом двох років працювала над розширенням мережі безкоштовної юридичної допомоги людям із особливим соціальним статусом. Наразі вона має по представнику у кожній з 24 областей та АР Крим.

Зокрема, юрист «Гідності» у Херсонській області Євген Коваленко розповідає, що йому зокрема вдалося допомогти засудженому з ВІЛ-статусом, який безуспішно, як і його мати, намагався дізнатися про свій діагноз, щоб отримати відповідну консультацію лікаря.

До мене звернулася мати засудженого. Вона не могла дізнатися про його хворобу нічого. Адміністрація цих пенітенціарних установ відповідала, що це таємниця
Євген Коваленко
«До мене звернулася мати засудженого. Вона не могла дізнатися про його хворобу нічого. Навіть на письмові звернення адміністрація цих пенітенціарних установ відповідала, що це таємниця. Тільки після того, як були написані процесуальні документи, направлені скарги та завдяки тому, що втрутився уповноважений з прав людини, змогли отримати ці документи», – говорить він.

Водночас херсонський юрист зауважує, що у деяких випадках, інформація про діагноз людини навпаки безпідставно розголошується. Наприклад, це стосується окремого відділення для ВІЛ-інфікованих однієї із обласних колоній. За словами юриста, саме потрапляння засудженого сюди уже є автоматичним розголошенням його ВІЛ-статусу.

Нині задля ефективного захисту прав особливих соціальних категорій людей на Херсонщині Євген Коваленко активно співпрацює з регіональними ВІЛ-центрами, громадськими організаціями, які надають безоплатну правову допомогу таким громадянам, а також центром соціальних служб і обласним управлінням пенітенціарної служби.

В Україні лише на обліку понад 134 тисячі ВІЛ-позитивних

На початку липня 2013 року в Україні на обліку у медичних закладах налічувалось понад 134 тисячі ВІЛ-позитивних, серед них понад 27 тисяч хворих на СНІД. До 1,5 мільйону громадян, за оцінками експертів, вживають наркотики.

Про зростання числа випадків дискримінації чи насильства щодо таких соціальних категорій в Україні цього року уже йшлося у щорічному звіті Держдепартаменту США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG