Доступність посилання

ТОП новини

Активістам Євромайдану підпалюють машини


У Харкові знову горів автомобіль Євромайдану
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

У Харкові знову горів автомобіль Евромайдану

Київ – Активісти Євромайдану в регіонах заявляють про переслідування і псування майна. У ніч на вівторок невідомі підпалили автомобіль протестувальників у Харкові, днями повідомляли про підпал машини активіста в Ужгороді, а у Сімферополі хтось розтрощив авто координаторові кримського Євромайдану. У міліції кажуть, що відкрили кримінальне провадження, але розслідування ще не завершилось.

Минулої ночі близько третьої хтось підпалив автомобіль учасника Євромайдану в Харкові, який брав участь у перевезенні обладнання для мітингів. За словами харківського активіста Дмитра Маковецького, машину пошкодили напередодні ввечері – просто на площі, тому її довелося відбуксирувати до будинку, де мешкав її власник. Але потім до авто знову навідались.

«Вибили скло, кинули туди запалювальну суміш і втекли. Це бачили сусіди зверху, крикнули їм, однак вони тільки пришвидшили крок», – розповідає Маковецький.

Це не перший такий випадок у Харкові, заявляє він. За словами Маковецького, раніше зловмисники спалили припаркований у центрі міста мікроавтобус, яким перевозили звукопідсилювальну апаратуру, украли генератор, а також розгромили офіс організації «Просвіта», де розташовувався штаб Євромайдану: побили вікна, розписали стіни погрозами.

Про вандалізм щодо майна активістів заявляють і на Закарпатті та у Криму

Раніше про напади і псування майна євромайданівців заявляли також на Закарпатті і в Криму. Депутату Ужгородської міськради Ярославові Шафарю спалили авто кілька днів тому – просто біля будинку, де мешкає його родина. Шафарь не приховує, що був активним учасником Євромайдану в Ужгороді, зокрема, координував поїздки людей на мітинги у столицю. На думку чоловіка, підпал зумовлений його громадською активністю і є спробою тиску, оскільки ворогів ні в політиці, ні в бізнесі у нього немає.

«Машину мені спалили прямо під вікнами будинку, де я живу, а це по сусідству із обласним управлінням МВС. Тобто, у них там 14 камер, але вони досі не знають, хто це зробив. Удень там не припаркуєшся, бо з двох боків стоять машини ДАІ, а вночі там нікого не було, і машину нахабно спалили, досить серйозно, бо там був годинниковий пристрій, запали, тобто це не так що були якісь там хулігани, підбігли, облили і запалили», – зауважує Ярослав Шафарь.

У Сімферополі невідомі розбили машину також координатору кримського Євромадану Сергієві Ковальському: розтрощили скло, розбили фари, у дверцятах, даху та багажнику проробили дірки, схожі на сліди від куль, хоча кримські медіа повідомляють, що версію обстрілу машини з вогнепальної зброї міліція відкинула. За словами постраждалого, у салоні були листівки із написом «Вор Евромайдана», однак оскільки Ковальський, як зазначив він у коментарі Радіо Свобода, не мав стосунку до коштів, які на потреби мітингувальників збирали активісти, зміст послання йому незрозумілий. Окрім того, Ковальський стверджує, що напередодні за ним стежили.

У міліції кажуть: пов’язувати чи ні ці три випадки, стане ясно після закінчення слідства, яке нині триває. Про це Радіо Свобода заявив речник відомства Сергій Бурлаков: «Слідство триває у всіх справах, відкриті кримінальні провадження відповідно до статей Кримінального кодексу України».

Тим часом, постраждалі від вандалізму говорять, що не всі докази беруться до уваги, а деяких свідків не допитують із невідомих причин. Харківські активісти навіть припускають причетність до підпалів силовиків.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG