Доступність посилання

ТОП новини

Чи наважиться влада Януковича на арешт депутатів-опозиціонерів?


Київ – Чи заарештують захисника Юлії Тимошенко Сергія Власенка та депутатів від опозиції на новорічні свята? Опозиційні лідери та експерти вважають цей сценарій імовірним. Генпрокуратура повідомляє про порушення справ щодо спроби захоплення влади в державі. Однак у відомстві не кажуть, чи містять ці справи звинувачення проти конкретних депутатів. У фракції Партії регіонів говорять про те, що депутата не можна заарештувати без згоди парламенту, а така згода буде лише в разі грубого порушення закону народним обранцем.

Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявляє, що опозиціонери готові до будь-якого розвитку подій, пов’язаних зі звинуваченнями у спробі державного перевороту.

«Генпрокурор заявив, що розслідується кримінальна справа по 109-й статті, а це захоплення державної влади. Я вам можу сказати, що по цій статті повинен проходити Віктор Янукович і судді Конституційного суду, які захопили владу в 2010 році, передавши повноваження Віктору Януковичу ті, на які він не обирався у 2010 році. Якщо вони хочуть арештувати, ми готові до будь-якого розвитку подій», – сказав Яценюк.

На запитання про те, чи будуть лідери опозиції залишатися в Україні в разі переслідувань, Яценюк відповів ствердно. «Звичайно, навіть без сумнівів», – відповів він. Арсеній Яценюк та депутат від «Батьківщини» Олександр Турчинов стверджують, що представники опозиції готові до імовірних арештів, однак не бояться їх.

У Генпрокуратурі підтверджують, що вже передана до суду справа про нібито застосування захисником екс-прем’єра Юлії Тимошенко Сергієм Власенком сили проти його колишньої дружини Наталії Окунської 5 років тому. Водночас 20 грудня під час виступу в парламенті генеральний прокурор Віктор Пшонка повідомив, що СБУ розслідує два кримінальні провадження за статтею 109 Кримінального кодексу (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади). Однак у відомстві не говорять про відкриття цих чи інших кримінальних проваджень проти конкретних народних депутатів.

Між тим, напередодні Яценюка та інших опозиційних парламентарів викликали на допит до Генпрокуратури щодо подій на Майдані в кінці листопада-грудні, зокрема – і щодо силового розгону протестувальників 30 листопада.

Депутатів можуть заарештувати лише зі згоди парламенту – Олійник

Зі свого боку, Володимир Олійник, депутат-регіонал та колишній суддя, вважає арешти Сергія Власенка та опозиційних депутатів малоймовірними, якщо вони не порушують закону.

«Якщо людина не тисне на свідків, не ухиляється від слідства – її не заарештують. Що ж до депутатів – то існує законний порядок: рішення про затримання чи арешт неможливе без згоди Верховної Ради. Ті, хто поширюють подібні чутки, намагаються привернути увагу до своїх персон в той час, коли народ думає про інше: святкує Різдво та готується до Нового Року», – вважає депутат.

Володимир Олійник не підтвердив припущення про те, що фракція Партії регіонів розглядає можливість притягнення до кримінальної відповідальності опозиційних депутатів. Однак він наголошує, що це може статися, якщо ті чи інші депутати порушать закон. Він не виключає, що ті, хто говорять про можливі арешти, відчувають за собою провину.

Арешти депутатів перетворять владу в узурпаторів із від’ємною легітимністю – Палій

Натомість політолог Олександр Палій вважає сценарій новорічних арештів серед опозиції імовірним, але є вкрай невигідним для влади.

«Це можливо, бо влада відчуває паніку, страх втратити награбоване. З іншого боку, арешти депутатів перетворять чинну владу в узурпаторів із навіть не нульовою, а від’ємною легітимністю. Матимемо колапс державного управління. Проте у владних колах хтось ще має ілюзію, що Майдан можна розігнати, лідерів пересадити, і так зупинити протести. Українська громада вже має дуже багатьох лідерів, частина з яких є кращими за представників парламентської опозиції», – припускає політолог.

І він, й інші експерти констатують появу в української влади ознак тиранії та її готовність до нелогічних, емоційних дій, не лише таких, як арешт опозиційних депутатів.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG