Доступність посилання

ТОП новини

Черкащанина, якого бив «Беркут», тримають під домашнім арештом


Черкаси – У Черкасах євроактивісти організовуються для захисту своїх прав та ідей. Резонансною стала справа проти черкаського громадського активіста Ярослава Приходька. Його звинувачують у протидії правоохоронцям під час масової акції підняття прапора Європейського союзу. Приходько був також одним з тих, кого на світанку 30 листопада кийками виганяв «Беркут» із Майдану у Києві.

В єднанні – сила, вважають черкаські євромайданівці. За цим принципом небайдужі містяни не лише гуртуються на черкаському Євромайдані, а й стають на захист тих, хто постраждав через прояв громадянської позиції.

Такого захисту потребує активіст Ярослав Приходько. Два тижні тому хлопець брав участь у піднятті прапора Євросоюзу біля Черкаської міської ради. Щоглу щільним кордоном охороняли правоохоронці, тож між ними та активістами зчинилася штовханина. А вже за два дні після подій слідчий вручив 22-річному хлопцеві повідомлення про підозру у насильстві щодо правоохоронця. Мовляв, Ярослав під час штовханини завдав тому тілесних ушкоджень і за це йому загрожує до 5 років позбавлення волі.

Ярослав Приходько
Ярослав Приходько

Ярослав каже, що нікого не бив: «Я безпосередньо був біля щогли. А перед цим ми з групою жіночок оточили старшого лейтенанта, який керував правоохоронцями. За цей момент мені інкримінують злісну непокору міліції із завданням тілесних ушкоджень середньої тяжкості. А біля щогли я тримав оборону. Мене витягала міліція, мало куртку не порвали. Вони просто взяли людину із малозабезпеченої сім’ї, яку немає кому захистити, щоб поставити галочку у цій справі».

Тепер Ярослав за рішенням суду впродовж двох місяців, поки не закінчиться слідство, сидітиме під домашнім арештом із шостої ранку до шостої вечора. До того ж Приходько був на Євромайдані у Києві у ніч «кривавого розгону» з 29 на 30 листопада. Донині з жахом згадує, як три кілометри втікав від двох беркутівців.

Самоорганізація громадян впливає на долю людей

Один із лідерів молодіжного руху спротиву у Черкасах Ігор Сичов, який одразу після дзвінка Приходька з іншими євромайданівцями виїхав до суду, переконаний: ситуація розвивалася б по-іншому, якби не втрутилися громадські активісти та не було розголосу в місцевих ЗМІ.

«Як тільки до нього заїхали слідчі, він почав обдзвонювати активістів, яких він знав. Буквально за годину ми вже усі були в суді, і депутати опозиційні підтягнулися туди. Звичайно, система така, що не вдалося нічого в суді досягти. Але він залишився більш-менш на свободі, хоча два місяці і має перебувати під домашнім арештом», – каже Сичов. Він переконує, що місцеві активісти-євромайданівці готові об’єднуватися та захищати кожного, проти кого діє владна система.

Черкащани не готові обєднуватися без політики – студент

Утім, студент Захар Колісниченко вважає, що черкащани поки ще не можуть самоорганізуватися без політики. Хлопець був одним із трьох черкащан, які у перший день Євромайдану на заклики у соцмережах вийшли на площу Богдана Хмельницького на підтримку євроінтеграції. Пізніше неодноразово їздив на київський Євромайдан, ходив на акції протесту у Черкасах. Але доти, каже, доки вони не перетворилися на політичну агітацію.

«Більшість моїх знайомих не хотіли слухати відверту агітацію. Але щоб якось долучитися, вони туди все ж ходили. На мою думку, на превеликий жаль, маю сумнів щодо того, що можуть об’єднатися без якихось політичних підтекстів. От як студенти об’єднувалися: вони організовувалися ніби самі, але поштовх все одно має хтось дати», – каже Колісниченко.

На його думку, поштовх до об’єднання мають давати громадські організації та митці. Однак у Черкасах більший авторитет наразі мають політики.

Нині на черкаських площах уже немає студентських мітингів. Залишився тільки місцевий Євромайдан, де збирається від ста до трьохсот людей, переважно у віці. Через це місцева опозиція вирішила переформатувати мирне зібрання. Замість щоденних мітингів черкаський Євромайдан збереться ще двічі серед тижня та у суботу на підсумкове віче.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG