Доступність посилання

ТОП новини

Агітаційне свято у Харкові для «героїв соціалістичної праці»


Агітаційне свято на честь «героїв соціалістичної праці»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Агітаційне свято на честь Героїв праці

У Харкові у вівторок урочисто згадували трудові подвиги «героїв соціалістичної праці», кавалерів орденів «трудової слави». Зібрання присвятили 75-й річниці заснування найвищої нагороди радянських трудівників промисловості, сільського господарства, торгівлі, транспорту, наукових відкриттів та технічних винаходів. На це свято обласна влада запросила і молодь: студентів технічних коледжів і вишів, а також молодих трудівників заводів, щоб вони набралися від ветеранів духу самовідданості, ентузіазму для нових звершень. Щоправда, під час «уроку історії для молоді», а так про свято радянських трудових героїв говорили керівники області, звучали і політичні заклики, пов’язані з Євромайданом: мовляв, майбутнє України твориться зовсім не там.

«Ми – вдячні нащадки тих, хто створив потужну індустріальну базу країни, хто відродив зруйноване після війни народне господарство, хто освоїв безмежні простори цілини, хто проторував дорогу до космосу, зібралися, щоб висловити величезну вдячність!» – з такими словами молодий ведучий урочистостей звернувся до сивих «героїв соціалістичної праці». Чи не вперше за роки незалежної України Харківська обласна влада вирішила зібрати разом людей, про яких за радянських часів казали з телеекранів, радіоприймачів та шпальт газет – це передовики «радянського народу». Нині у Харківській області мешкає 32 володарі найвищої відзнаки СРСР «Герой соціалістичної праці» та четверо повних кавалерів орденів трудової слави.

«Два ордени Леніна, орден Жовтневої революції… У мене шість орденів», – каже Олексій Гавриш, який уже не працює. Про свої досягнення у колгоспі «П’ятирічка» тракторист-«герой соцпраці» тепер розповідає школярам Сахновського району – сам звідти родом. «Я весь час працював на буряках, кукурудзі. На буряках у мене як тракториста був найвищий показник. Сімдесят шостого року, коли присвоїли звання «героя праці», я виростив 544 центнери з гектару. Це був майже найбільший урожай по області», – розповідає Олексій Гавриш.

А доярка із села Іванівка Чугуївського району Валентина Шовчко в 75-му стала передовиком з досягненням надою молока.

«Отримала перший орден за те, що надоїла за місяць три тисячі літрів молока з однієї корови. Ми вручну тоді доїли. Три рази на день доїш по 25 корів», – згадує будні Валентина Шовчко.

Для керівництва Харківщини урочистості, присвячені 75-й річниці відзнаки «Герой соціалістичної праці», – це привід поговорити про патріотизм будівничих радянського промислового Харкова і чергова нагода проголосити вірність курсові провладної партії.

Добкін назвав Євромайдан у Києві посміховиськом

Голову обладміністрації Михайла Добкіна студенти і трудівники заводів просто надихають, бо вони проігнорували Євромайдан у столиці.

«Навіть сьогодні в надто важкий час нашої батьківщини Харків не влаштовував того посміховиська, яке ми бачимо сьогодні на центральній площі Києва», – у привітальному слові трудівникам наголосив Михайло Добкін.

«Немає партійної організації, але ви взяли на себе з нашою облрадою, з нашим мером ось цю політико-виховну роботу, яка сторицею відгукнеться нашій трудовій Харківщині», – натхненно підтримує промову Добкіна Герой України, директор Харківського авіапідприємства Анатолій Мялиця.

Ще один Герой України, народний депутат від Партії регіонів Віктор Остапчук додав: «Майбутнє України народжується не на майдані, а в університетських аудиторіях та заводських цехах».

Майбутні передовики машинобудівної справи, інженери і комп’ютерники – студенти технічних коледжів та вишів на урочистості «героїв соціалістичної праці» прийшли цілими групами.

«Ці люди дійсно гордість. Нам показали дійсно те, ким варто пишатися. Ми студенти випускного курсу, тому цікаво було побачити, до чого люди прагнули, з чого починали. У цьому заході є агітаційний момент для того, щоб утвердитися у навчанні і роботі в машинобудівній царині», – поділився враженнями студент комп’ютерно-технологічного коледжу Олег Дмитренко.

Одна з ініціаторів свята радянських героїв праці, директор обласного департаменту масових комунікацій Вікторія Маренич вважає, що такі зустрічі з ветеранами, рекордсменами праці мають стати постійними.

А на звинувачення щодо «совковості» Харкова з його очільниками і свят з прорадянськими звичаями вона відповіла: «Пишуть про такі речі, напевно, молоді неосвічені люди, ну, і, мабуть, ті, хто не знає, почім ківш лиха. В цій залі я дійсно не відчуваю подиху Радянського Союзу».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG