Доступність посилання

ТОП новини

Янукович обіцяє зростання соціальних виплат в Україні


©Shutterstock
©Shutterstock
Київ – Наступного року в Україні триватиме зростання зарплат і пенсій. У цьому запевнив президент Віктор Янукович. Провладні депутати підкреслюють, що завдяки останнім домовленостям із Китаєм та Росією ресурс для більших соціальних виплат в Україні забезпечений. Натомість опозиційні парламентарії зауважують – проблеми із соціальними виплатами не вирішені навіть за нинішній рік, а у 2014-му їхнє підвищення може відбутися не раніше липня.

«Ми не припиняємо шлях, який ми почали у 2010 році, із підвищення заробітних плат, пенсій, соціальних виплат по всіх напрямках», – переконував президент України Віктор Янукович.

При цьому він визнав випадки затримок зарплати з різних причин і назвав це неприпустимим.

Депутат від Партії Регіонів Владислав Лук’янов у коментарі Радіо Свобода зазначив, що зростання соціальних виплат в Україні цілком можливе завдяки в тому числі дуже вигідним для України угодам, укладеним із Китаєм та Росією. Минулого тижня, під час візиту до Москви, Віктор Янукович досяг із російським лідером Володимиром Путіним домовленостей про купівлю Росією євробондів України на 15 мільярдів доларів, а також зниження вартості російського газу до 268,5 долара за тисячу кубометрів. А укладені в Китаї документи можуть дати Україні близько восьми мільярдів доларів інвестицій.

«Є можливість зменшити витрати»

«Ми бачимо, що в наступному році в нас є можливість зменшити витрати на обслуговування і поточної заборгованості, й зможемо залучати фінансові ресурси на вигідніших для України умовах. Якщо порахувати рівень заборгованості, закладений у проекті бюджету на рівні 580 мільярдів гривень, і порахувати п’ять відсотків (бо в середньому на п’ять відсотків зменшилась вартість кредитів для України) – ми побачимо, що це також додатковий інвестиційний ресурс, який може отримати українська економіка», – зауважив Владислав Лук’янов.

«Наші люди, котрі отримують мінімальні пенсії, вони житимуть на ці мінімальні пенсії»

Зі свого боку, колишній міністр соціальної політики, нині опозиційний депутат Людмила Денисова заявила у коментарі Радіо Свобода, що проблеми із соціальними виплатами слід вирішити ще в цьому році. За словами Людмили Денисової, борги із зарплат у деяких регіонах України не покриті за листопад, хоча вже завершується грудень. Також є затримка із фінансуванням пенсій за нинішній рік. А стосовно 2014 року екс-міністр соціальної політики констатує: у проекті державного бюджету наступного року перше підвищення соціальних виплат заплановане лише на початок липня і не раніше.

«У проекті державного бюджету 2014 року передбачене підвищення тільки двічі – з першого липня і першого жовтня. І все. Тобто, наші люди, котрі отримують мінімальні пенсії, вони житимуть на ці мінімальні пенсії, які їм установили з першого грудня 2013 року, до першого липня 2014 року», – стверджує Людмила Денисова.

І за ці місяці відбуватиметься і інфляція, й підвищення цін на продукти харчування та комунальні послуги, додала колишній міністр соціальної політики.

Натомість прем’єр-міністр Микола Азаров повідомляв, що уряд планує до 30 грудня вирішити всі питання, пов'язані з виплатами з бюджету за рік, що минає.

У проекті державного бюджету-2014 витрати Пенсійного фонду збільшили на понад чотири мільярди гривень. Також наступного року планують витратити шість мільярдів гривень на виплату заощаджень вкладникам колишнього Ощадбанку Радянського Союзу.

Верховна Рада ухвалила рішення про надання можливості правок до проекту держбюджету до 8 січня наступного року. Розгляд проекту головного кошторису країни із пропозиціями профільного комітету та ухвалення його в цілому очікується 16 січня.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG