Доступність посилання

ТОП новини

У Львові соціальним працівникам не виплачують зарплат


У Львові страйкують соціальні працівники реабілітаційного центру «Джерело»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

У Львові страйкують соціальні працівники реабілітаційного центру «Джерело»

Львів – Понад 70 соціальних працівників реабілітаційного центру «Джерело» на свята залишаються без зарплати. 25 грудня вони протестували з вимогою до казначейства і Міністерства соціальної політики виплатити їм гроші, які виділені міським бюджетом, але їх блокує казначейство. Відтак, неповносправні діти можуть з нового року залишитись без центру реабілітації.

«Віддайте нам зарплату», «Ми милості не просим, віддайте наші гроші», «Поверніть зароблені нами гроші» – гасла з такими написами тримали у руках працівники центру «Джерело», яке 20 років займаються з неповносправними дітьми. Заклад функціонує за благодійні пожертви і другу половину виділяє міська рада, а це понад два з половиною мільйони.

«Ми вимагаємо, щоб нам казначейство виплатило зарплату. Ми комунальна установа, отримувачі бюджетних коштів. Якщо до кінця року не матимемо зарплати, то борг на наступний рік не перейде. Бо державний борг буде нульовий. Всі мають сім’ї, своїх дітей. Такі речі неприпустимі», – сказала Радіо Свобода Наталя Сіреджук, волонтер центру.

Батьки підтримують протестувальників

Загалом заборгованість із зарплати за 2 останні місяці становить близько 280 тисяч гривень, виділених міським бюджетом, але казначейство не виплачує грошей. Колектив звернувся до Міністерства соціальної політики з вимогою знайти механізми вирішення проблеми. Середня зарплата – 1800 гривень.

Працівники протестували, а батьки займалися зі своїми дітьми з особливими потребами, яких у центрі 140. Людмила Аннич, мама неповносправної дівчинки, розуміє ситуацію і побоюється, що центр можуть закрити. А тут дитина розвивається, вчиться адаптуватися до життя.

«Ми переживаємо за дітей, за вихователів, які два місяці працювали з нашими дітьми і залишаться на свята без грошей», – говорить Людмила.

Щоранку дітей з особливими потребами привозять на заняття машинами центру. «Для наших дітей центр – другий дім. Не буде його, то наші діти будуть змушені сидіти вдома. У вихователів дуже важка праця», – продовжує Наталія, мама 16-літнього хлопця, який 10 років відвідує «Джерело».

Уряд лише обіцяє

Працівники центру пікетували казначейство у Львівській області. Але ніхто із державних службовців до них не вийшов, лише пообіцяли у телефонній розмові, що нададуть відповідь на лист через місяць, при цьому пояснивши, що коштів на рахунку немає. Тим часом міське управління соціального захисту стверджує, що передало до казначейства платіжку на усю суму, яка потрібна на зарплату.

За інформацією державного комітету статистики, заборгованість із виплат зарплати в Україні на 1 грудня становила понад один мільярд гривень. Водночас прем’єр-міністр Микола Азаров пообіцяв, що всім соціальним працівникам до кінця цього року виплатять зарплату.

Працівники «Джерела» готують позов у суд проти казначейства у Львівській області та Міністерства соціальної політики.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG