Доступність посилання

ТОП новини

Кернес відмежувався від пролитої крові євромайданівця у Харкові


У Харкові напали на організатора харківського Євромайдану
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:22 0:00

У Харкові напали на організатора харківського Євромайдана

Співорганізатор харківського Євромайдану Дмитро Пилипець розцінює вчорашній вечірній напад на нього як замах на вбивство. Таку думку він висловив під час спілкування з журналістом Радіо Свобода в лікарняній палаті. У потерпілого майданівця численні ножові поранення. Напад був скоєний, коли він повертався додому з Євромайдану. Харківський міський голова Геннадій Кернес вважає безпідставними звинувачення на адресу влади у спрямуванні хлопців спортивної статури для нападів на активістів Євромайдану. Він натякає, що підпали машин євромайданівців і замах на Пилипця – це справа рук самих євромайданівців.

Громадський активіст Дмитро Пилипець найближчими днями заліковуватиме ножові рани у травматологічному відділенні Харківської міської лікарні швидкої та невідкладної допомоги. Він каже, що упродовж останніх тижнів спостерігав за собою стеження, бо комусь не до вподоби його громадська позиція і акції біля пам’ятника Шевченку – там понад місяць проходять заходи Євромайдану. У центрі міста у вівторок увечері на нього напали двоє чоловіків спортивної статури і почали гамселити з використанням ножа.

«Ножами вони ззавдали понад 12 колото-різаних ран. У мене травмовані стегна, сідниці, праве передпліччя. Люди діяли професійно. Без варіантів, що це не просто хуліганський напад людей, так би мовити, місцевого розливу», – розповів у себе в палаті кореспондентові Радіо Свобода 32-річний Дмитро Пилипець.

А у залі міської ради депутат від фракції «Батьківщина» Максим Олексієнко оприлюднює цілий чорний список нападів на активістів Євромайдану. У спаленні мікроавтобуса і машини, якими перевозили обладнання для євроакцій, у крадіжці генератора електроживлення, у вибиванні вікон в офісі штабу Євромайдану, у нападі на співорганізаторів харківського Майдану – на президента Фонду місцевої демократії Ольги Мирошник та лікаря Дмитра Пилипця – опозиціонери вбачають послідовне переслідування з боку влади.

«Ми вимагаємо від харківської міської влади забезпечити особисту безпеку та недоторканність майна громадян, які реалізують своє конституційне право на мирний протест», – озвучив Максим Олексієнко звернення опозиційної фракції до головуючого на сесії міського голови Геннадія Кернеса.

Кернес звертає увагу на «хитромудрі поранення»

Наведені випадки злодіянь проти громадських євроактивістів збурили Кернеса на «ґрунтовну промову» з оцінкою діяльності його ворогів, а також опозиційних політиків. Усі розмірковування звелися до запитання: «А чи не ваших рук ця справа?»

Геннадій Кернес каже, що звинувачення опозиції і євромайданівців щодо причетності місцевої влади до провокацій є безпідставними.

«Чому ви вважаєте, що ви самі не завдали Пилипцю ці, вибачте, хитромудрі поранення в зад, якщо так російською сказати? Жодного немає іншого тілесного ушкодження! Жодного!» – адресував запитання опозиції Геннадій Кернес.

Міського голову роздратували кадри побитого, порізаного Пилипця, оприлюднені в інтернеті: мовляв, замість того, щоб лікуватися, він фотографується, знімає відео і пише блоги в інтернеті. Також Кернес заперечує слова Пилипця, що на місце пригоди навмисно не приїжджала швидка. За його даними, Пилипець самостійно виїхав до лікарні раніше, аніж прибула машина швидкої за адресою нападу.

У координаційної ради харківського Євромайдану та в самого Дмитра Пилипця немає сумнівів в тому, що це був замах на вбивство. Пилипець припускає, що це могли втілити спецпосланці від міської влади або українські спецслужби, які, каже він, чинять напади на євромайданівців у різних містах України на замовлення влади. Не виключає харківський громадський активіст і участі спецорганів східної країни-сусідки, мовляв, у них є наказ не дозволити зараження революційними настроями росіян.

А тим часом харківська міліція вкотре пообіцяла знайти виконавців злочину проти євромайданівця.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG