Доступність посилання

ТОП новини

ТРК «Моріон», яка інформувала про Євромайдан, відновила інтернет-мовлення


У Криму відновила мовлення закрита владою телекомпанія
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

У Криму відновила мовлення закрита владою телекомпанія

Сімферополь – П’ять понівечених автомобілів, один побитий активіст і закритий регіональний телеканал – на кримських Євромайданах підраховують втрати у місячному протистоянні з владою. Побитий у перші дні протестів координатор євроінтеграційних акцій Сергій Мокренюк вже позбувся синців. У деяких автомобілях поміняли порізані шини, інші автівки перебувають у ремонті. А от популярна у західному Криму телерадіокомпанія «Моріон», яка активно висвітлювала події на Євромайданах у Києві і на півострові, після закриття владою змогла відновити лише інтернет-мовлення.

Список постраждалих кримських євромайданівців 22 листопада відкрив координатор акцій протесту в автономії Сергій Мокренюк, на якого невідомі зловмисники напали поблизу його помешкання в Феодосії. За декілька днів, під час мітингу ввечері 27 листопада у Сімферополі невідомі порізали шини його автомобіля і ще однієї автівки, що привезла звукове обладнання.

Напередодні під час такого ж вечірнього мітингу в Сімферополі прокололи шини автомобіля активіста «Молодої Батьківщини» Філіпа Квітка. 20 грудня у Сімферополі постраждало авто співкоординатора місцевих протестних акцій Сергія Ковальського. Його машину побили чимось важким та обстріляли зі зброї. Крім цього, зловмисники понівечили автомобіль активіста Євромайдану і молодіжного крила УДАРу Дмитра Білоцерківця із Севастополя. Невідомі також погрожували його матері.

Усі постраждалі учасники акцій вважають, що це помста за їхню активну громадську позицію. Кримська правозахисниця Олександра Дворецька переконана, що всі ці злочини пов’язані між собою і за ними стоїть влада.

«Репресіям піддаються не лише організатори Євромайданів, як Сергій Мокренюк із Феодосії, і ті партійні активісти, які долучилися до протестів, як Сергій Ковальський. Напади не закінчуються учасниками протестів, але й перекинулися на журналістів, які висвітлюють ці Євромайдани», – зазначила Олександра Дворецька.

Правозахисниця звертає увагу на те, як брутально розправилися з незалежною євпаторійською ТРК «Моріон». 13 грудня судовиконавці за участі міліції силою припинили мовлення цієї телекомпанії. Тоді співробітники комунального підприємства вирізали двері в приміщенні, де розташовувалася телекомпанія. Після цього були зламані двері в усіх кімнатах й описане майно. Працівники телекомпанії відмовилися самі відключати обладнання, в тому числі передавачі, і це зробили комунальники. Представники виконавчої служби пояснили, що діють на виконання рішення суду про примусове виселення телекомпанії з приміщення, яке належить місцевій громаді.

Філатов: вірю, що «Моріон» повернеться в євпаторійський телеефір

Журналістка Аня Кохан, яка вела прямий репортаж під час штурму її телекомпанії, каже що, попри все, залякати її та колег-журналістів не вдалося. «Злякалися, звичайно – коли вирізали двері, то було не дуже приємно, страшно. Але ми продовжували знімати, транслювати це в ефір, тому що це все потрібно для нас», – розповіла Ана Кохан

На думку керівника ТРК «Моріон» Миколи Філатова, така ситуація стала наслідком «правдивої подачі інформаційних матеріалів про діяльність місцевої влади» і висвітлення Євромайдану в Євпаторії та акцій протесту в Києві. Він повідомив, що журналісти за підтримки Незалежної медіа-профспілки України вже оскаржили дії влади.
Микола Філатов
Микола Філатов

«Я слово «боротися» не люблю. Але коли бачу, як горять очі молодих журналістів і громадських активістів, коли бачу ображених людей, які до нас приходять, як в останню інстанцію, і просять: «Допоможіть!», то я розумію вагу мас-медій і я переконаний, що з тими людьми, які мене оточують, ми житимемо довго, щасливо і все в нас вийде», – заявив Микола Філатов.

24 грудня телеканал «Моріон» знову відновив мовлення, правда, поки що лише в інтернеті. Тимчасову студію журналісти обладнали в підвальній кімнаті будинку, розташованого неподалік їхньої опечатаної редакції. Попри все Микола Філатов вірить, що незабаром євпаторійці бачитимуть «Моріон» і в своїх телевізорах.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG