Доступність посилання

ТОП новини

Українська влада намагається «запудрити мізки» європейським партнерам – експерт


Олексій Толкачов, політичний експерт
Олексій Толкачов, політичний експерт
Київ – Всупереч останнім домовленостям Києва з Москвою, на євроінтеграції України ставити хрест зарано. Про це заявив в інтерв’ю Радіо Свобода політичний експерт Олексій Толкачов. Водночас він констатував, що наразі українська влада намагається «запудрити мізки» європейським партнерам і бодай якимось чином пояснити зволікання з підписанням угоди про асоціацію з ЄС. З іншого боку, стверджує експерт, самі європейські чиновники теж зробили чимало, щоб «відштовхнути Україну» від укладення цієї угоди.

– Микола Азаров зазначив, що Україна не ставить перед собою завдання перегляду положень угоди про асоціацію з ЄС. Зі слів прем'єра випливає, що від імплементації документа Київ не збирається відмовлятися, а підготовка до підписання лише тичасово зупинена. Натомість глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив про відсутність прагнення Києва підписати цю угоду і європейські чиновники не вважають за потрібне вести консультації, не підтверджені чіткою позицією партнерів в Україні. Водночас президент Віктор Янукович підписав після переговорів у Москві зі своїм російським колегою Володимиром Путіним угоди, які, на думку деяких українських опозиціонерів, перекреслюють євроінтеграцію України. Ви погоджуєтеся – дійсно на українській євроінтеграції після останніх домовленостей із Росією поставлено хрест?

Російські домовленості в тому вигляді, в яких ми їх побачили, жодним чином не заважають нам підписати угоду про асоціацію з Євросоюзом
Олексій Толкачов
– Я думаю, що хрест не поставлено.Російські домовленості в тому вигляді, в яких ми їх побачили (тобто, публічна частина, а про непублічну ніхто нічого сказати не може), жодним чином не заважають нам підписати угоду про асоціацію з Євросоюзом. Інша справа, чи є політична воля на те у наших можновладців. Тут у мене чим далі, тим більше виникають сумніви. Коли зараз починаються розмови, що начебто нам не треба переглядати саму угоду, але слід інакше підійти до умов імплементації, мені здається, що тут має місце якась маніпуляція з боку української влади – «запудрити мізки» нашим європейським партнерам і бодай якимось штибом пояснити зволікання з підписанням угоди про асоціацію з ЄС.

– І все ж таки при цьому Ви кажете, що хрест на українській євроінтеграції не поставлено. І це, наскільки розумію, дає Вам підстави для оптимізму?

Дає підстави для оптимізму те, що в сам Митний союз ми не вступили
Олексій Толкачов
– Дає підстави для оптимізму те, що в сам Митний союз ми не вступили. Було підписано багато питань стосовно повернення в той стан, який існував між Україною та Росією до початку всіх цих торговельних, економічних війн із боку Кремля. І це не заважає нам зближуватися з Асоціацією, в тому числі – підписувати поглиблену угоду про Зону вільної торгівлі з Євросоюзом.

– От у цьому двосторонньому процесі (Україна та її європейські партнери) європейські чиновники все зробили, щоб Україна просунулася на шляху до підписання угоди про Асоціацію?

За часів президентства Ющенка ми були постійно готові підписати ту угоду про асоціацію. Але тоді були зволікання з боку Євросоюзу
Олексій Толкачов
– Ні, вони зробили далеко не все. І, мабуть, було б неправильно говорити мовою претензій, але, на мій погляд, Євросоюз зробив чимало, щоб відштовхнути Україну від підписання. Як ви пам’ятаєте, за часів президентства Ющенка ми були постійно готові підписати ту угоду про асоціацію. Але тоді були зволікання з боку Євросоюзу. А коли Янукович став президентом, з’явилося «питання Юлії Тимошенко» – з’явилися другорядні питання.

– Тобто, Ви вважаєте «питання Тимошенко» другорядним?

– Так, на сьогодні я вважаю це питання другорядним. Величезна кількість лобістів від «Батьківщини» працювала в Європейському Союзі саме для того, щоб подати ув’язнення Юлії Тимошенко не як частину газової справи між Україною та Росією, яка призвела до підвищення тарифів, а подати як усунення політичного супротивника Віктора Януковича з політичної арени. І дуже часто це питання було актуалізоване штучно у свідомості європейських політиків. Але зараз, коли Євросоюз уже не ставить це основним питанням, узагалі навіть забув про це питання (головне – тільки б Україна поїхала і підписала угоду про асоціацію), зараз уже пізно.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG