Доступність посилання

ТОП новини

Меджліс кримських татар у 2013-му: оновлення і омолодження


Євромайдан у Сімферополі, 1 грудня 2013
Євромайдан у Сімферополі, 1 грудня 2013
Сімферополь – У Криму за результатами одного з експертних опитувань лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров увійшов до першої п’ятірки найвпливовіших за підсумками 2013 року кримських політиків. Його попередник, колишній багатолітній голова Меджлісу, Мустафа Джемілєв, за рейтингом впливовості зберіг своє місце у першій десятці. Водночас, експерти вважають вибори делегатів Курултаю кримськотатарського народу і радикальне оновлення та омолодження складу Меджлісу однією з найважливіших у Криму подій року, що минає.

Підготовка до виборів нових делегатів Курултаю – загальнонаціонального з’їзду – кримськотатарського народу розпочалася ще у другій половині 2012 року, а саме голосування в різних регіонах тривало з березня по червень 2013-го. Особливістю цих виборів став новий принцип – тепер кожен його учасник голосував прямо за кандидатів, а не як раніше – спершу за виборників, які вже на другому етапі обирали делегатів. Ще одна важлива обставина – право обирати Курултай отримали й члени кримськотатарських родин, які не є кримськими татарами за походженням.
Заїр Смедляєв
Заїр Смедляєв

Голова Виборчої комісії Курултаю Заїр Смедляєв каже, що це все вплинуло на значне підвищення активності виборців. «Тут звичайно, позначилося те, що люди чекають оновлення. З іншого боку, вплинула зміна системи виборів, що підвищило довіру виборців. До цього делегатів Курултаю обирали за двоступінчатою системою, тепер – пряме таємне голосування», – зазначив Заїр Смедляєв.
Рефат Чубаров
Рефат Чубаров

Лідер фракції Курултаю у парламенті автономії Рефат Чубаров вважає, що саме демократизація виборчої системи органів етнічного самоврядування кримських татар значно підвищила якісний рівень новообраних делегатів з’їзду. «Це внесло інтригу, дуже велику зацікавленість, було добре сприйнято в середовищі кримських татар і спричинило велику конкуренцію», – заявив Рефат Чубаров. А головне, дода він, – делегатами Курултаю було обрано багато молодих людей (більш ніж половину).

Кримські татари показали свою європейськість – Беліцер

Хоча група Рефата Чубарова «Міллі хак» («Національний шлях)» на виборах отримала формальну перемогу, більшість вона не контролювала, і на першому засіданні Курултаю до кінця зберігалася інтрига, хто ж стане головою Меджлісу. Його багатолітній очільник Мустафа Джемілєв дотримав свого слова і відмовився від балотування. До того ж він публічно не підтримав жодного з кандидатів на цю посаду. З невеликою перевагою у конкурентній боротьбі новим головою Меджлісу став Рефат Чубаров.

Це, а також значне омолодження керівництва представницького органу кримських татар експерт з питань етнічних меншин і корінних народів Наталя Беліцер називає проявом європейської демократії і зразком для загальноукраїнських політиків.

«Вибори дійсно довели відданість лідерів кримськотатарського народу європейським цінностям та їхнє намагання, за всієї складності ситуації, користуватися сучасними європейськими зразками демократії», – вважає Наталія Беліцер.

Тактика влади виявилася невдалою – Семиволос

Експерти також звертають увагу на те, що вибори Курултаю проходили без підтримки, а часто – під тиском влади. Конфліктолог Ігор Семиволос, відзначаючи високу важливість змін в органах етнічного самоврядування кримських татар, вказує і на втрати кримської влади. За його словами, ігноруючи Меджліс як структуру і здійснюючи тиск на кримськотатарських підприємців, чиновники самі позбавили себе можливостей впливати на нових лідерів кримських татар.

«Ця тактика мінімізувала можливості реального впливу влади на новообраних делегатів Курултаю і членів Меджлісу. Бізнес-групи, які могли на якомусь етапі відіграти важливу роль у просуванні інтересів влади, тут практично не спрацювали», – зазначив Ігор Семиволос.

Загалом експерт вважає, що зміни в Меджлісі відкривають «хорошу перспективу» для розвитку системи етнічного самоврядування кримських татар і посилення її впливу як в Криму, так і за його межами. На думку Ігоря Семиволоса, уже в першій половині нового року буде видно, як скористаються цим нові лідери Меджлісу.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG