Доступність посилання

ТОП новини

У Лівані поховали вбитого колишнього міністра, супротивника ісламістів


У Бейруті поховали вбитого політика Мухаммада Шаттаха
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00
У столиці Лівану Бейруті в неділю поховали колишнього міністра фінансів Мухаммада Шаттаха, вбитого у п’ятницю.

Прощання з політиком і з загиблим разом із ним охоронцем відбулося в одній із мечетей; потім тіло Шаттаха поховали поруч із колишнім прем’єр-міністром Лівану Рафіком Харірі, теж убитим 2005 року, в його мавзолеї.

Похорони, які відбулися за надзвичайних заходів безпеки в усьому місті, супроводжувалися закликами проти ісламістського шиїтського войовничого руху «Хезболла». Загиблого, визначного члена сунітської громади, називали натомість «мучеником за поміркованість».

Мухаммад Шаттах, соратник Рафіка Харірі, а потім близький радник його сина, теж колишнього прем’єр-міністра Саада Харірі, загинув разом зі ще шістьма людьми внаслідок нападу на його автоколону у п’ятницю. Вибухівку підірвали в той час, коли Шаттах їхав на зустріч із сирійською опозицією.

Мухаммад Шаттах був відомий як різкий критик «Хезболли», яка є союзником влади президента Сирії Башара аль-Асада. Ці сили і звинуватили у смерті політика його прихильники; і «Хезболла», і влада Сирії заперечують причетність.

Мухаммад Шаттах став принаймні дев’ятим відомим ліванським політиком, убитим у країні із часу вбивства Рафіка Харірі 2005 року; в тому вбивстві теж звинувачують «Хезболлу» і владу Сирії, а ті це заперечують.

Сирія фактично тримала Ліван під своєю окупацією з 1976 до 2005 року; її змусили вивести війська з Лівану саме протести проти вбивства Рафіка Харірі.

Останніми роками громадянська війна в Сирії значно збільшила напруженість і в Лівані, де місцеві шиїти на чолі з «Хезболлою» підтримують владу Асада, який належить до однієї з течій шиїзму, суніти ж переважно виступають проти неї і за сирійську опозицію.
XS
SM
MD
LG