Доступність посилання

ТОП новини

Росія: вибух у Волгограді


Після вибуху на залізничному вокзалі у Волгограді, Росія, 29 грудня 2013 року
Після вибуху на залізничному вокзалі у Волгограді, Росія, 29 грудня 2013 року
Під час вибуху на залізничному вокзалі у Волгограді в неділю загинули не менш як 15 людей, понад 30 потерпіли. Потужність вибухового пристрою, за попередньою інформацією, склала не менш як десять кілограмів у тротиловому еквіваленті – це вдесятеро більше, ніж під час теракту в рейсовому автобусі у Волгограді два місяці тому. Представники поліції кажуть, що жертв було б більше, якби не героїзм одного зі співробітників поліції, який працював на пункті огляду і помітив, як смертниця намагається потрапити у вокзал, минаючи рамки металошукачів і сканер багажу. Багато користувачів соціальних мереж вважають, що причина великого числа жертв саме в тому, що вибух стався в натовпі біля пункту огляду.

У більшості потерпілих – поранення важкі та середньої тяжкості. Спершу повідомляли про 18 загиблих і понад 40 поранених при вибуху на вокзалі. Мер Волгограда Ірина Гусєва в ефірі телеканалу «Росія-24» відзначила, що серед потерпілих є діти. З 1 по 3 січня в області оголошено жалобу за загиблими.

Для надання допомоги потерпілим із Москви у Волгоград вилетів літак МНС Росії з фахівцями-медиками і необхідним медичним обладнанням. Як розповів Радіо Свобода представник МНС у Волгоградській області Дмитро Уланов, літак уже приземлився у Волгограді:

ЗАВАНТАЖИТИ

Волгоградський тележурналіст Віталій Кошелев незабаром після того, що сталося, приїхав на місце події, розповів Радіо Свобода, що вибух стався на першому поверсі вокзалу, відразу за парадними дверима, там, де розташований пункт огляду на вході в будівлю. Смертниця, за словами очевидців, поставила сумку на пас сканера, а потім підірвала вибуховий пристрій: «О 12.45 до будівлі волгоградського залізничного вокзалу підійшла жінка. Очевидно, вона була одягнена або поводилася не так, як інші пасажири, бо поліцейські звернули на неї особливу увагу і попросили її пройти через рамку металошукача. У принципі, через неї сьогодні проходили всі пасажири. У той момент, коли вона поставила сумку на пас сканера, стався вибух».


Про те, як працює система огляду багажу пасажирів на вокзалі Волгоград-1, можна судити з відеосюжету одного з місцевих телеканалів. У ньому пояснюється, що для огляду використовується декілька інтроскопів – сканерів для «просвічування» багажу, аналогічних до тих, які зазвичай встановлюють в аеропортах:


Серед загиблих – один зі співробітників поліції, які працювали на огляді пасажирів, є серед жертв і діти. Десятки потерпілих доставлені в лікарні. За важко пораненими з Москви вилетів літак МНС Росії. Як розповіла Радіо Свобода прес-секретар ГУ МВС у Волгограді Світлана Смольянинова, вчинок загиблого поліцейського – 29-річного Дмитра Маковкіна – можна назвати героїчним. За її словами, він запобіг спробі смертниці пройти в будівлю вокзалу, минаючи пункт огляду:

ЗАВАНТАЖИТИ


За словами Світлани Смольянинової, поки складно говорити про те, якою мірою поліція була готова до другого за два місяці теракту. Вона зазначила, що в період новорічних свят всі масові заходи в місті будуть взяті під посилений контроль. Тисняви і паніки після вибуху, як кажуть очевидці, не було, всіх пасажирів досить швидко евакуювали з будівлі вокзалу. Вибух був такої сили, що тіла деяких загиблих викинуло на вулицю через вікна.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На місці вибуху співробітники Слідчого комітету Росії та інших силових структур допитують очевидців, що не потерпіли при вибуху. Дехто з них вже встиг додзвонитися своїм рідним і повідомити, що з ними все гаразд. Список загиблих поки не опублікований, проте на сайті губернатора і уряду області є попередній список потерпілих – у ньому 35 осіб. За словами Віктора Кошелева, вдень на волгоградському вокзалі справжній «час пік», і якби смертниця минула рамки, жертв могло б бути більше. З іншого боку, в інтернеті вже з’явилися думки, які лунали і після інших терактів: установка рамок і сканерів на вході лише створює натовп, при вибуху в якій жертв стає більше, ніж на відкритому просторі:


Увечері в неділю Слідчий комітет Росії повідомив, що на місці вибуху виявили невибухлу гранату, її вдалося знешкодити. Помічник глави Волгограда Микита Баришев розповів Радіо Свобода, що рух поїздів у Волгограді не переривали. Потяги відправляють на приміський вокзал міста:

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Офіційний представник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін заявив, що кримінальну справу за фактом вибуху у Волгограді порушено за двома статтями – теракт і незаконний обіг зброї і боєприпасів. Офіційно ім’я смертниці не повідомляється. Агентство «РІА Новості» з посиланням на джерела у правоохоронних органах Дагестану повідомляє, що це уродженка республіки Оксана Арсланова, вдова одного з убитих російськими федеральними силами бойовиків.



Відеорепортаж агентства Reuters:

Росія: вибух у Волгограді – репортаж Reuters
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Район вокзалу після вибуху:

Росія, Волгоград: район вокзалу після вибуху
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Микита Баришев через твітер повідомляє про компенсацію жертвам теракту:


Наприкінці жовтня у Волгограді смертниця підірвала бомбу в салоні рейсового автобусу у Красноармійському районі міста (репортаж російської служби Радіо Свобода). Тоді загинули шестеро людей і сама смертниця, десятки людей були поранені. Звертає на себе увагу істотна різниця потужності вибухових пристроїв, що спрацювали в автобусі і на вокзалі. У першому випадку, за офіційною інформацією, вона склала 600–800 грамів у тротиловому еквіваленті, в неділю ж, за словами Володимира Маркіна, в 10–16 разів більше – не менш як 10 кілограмів.

У соціальній мережі «ВКонтакте» вже з’явилися заклики в понеділок влаштувати у Волгограді, на «Алеї героїв», так званий «народний сход». Його учасники мають намір вимагати відставки губернатора регіону Сергія Боженова та мера міста Ірини Гусєвої у зв’язку з терактом на залізничному вокзалі. Боженов, у свою чергу, вже оголосив, що офіційна жалоба за жертвами вибуху буде оголошена у Волгограді і Волгоградській області з 1 по 3 січня.

Матеріал підготували: Світлана Обратнова, Марк Крутов, Мумін Шакіров

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG