Доступність посилання

ТОП новини

У Ватикані провели різдвяний Євромайдан


Українці в Римі по-особливому відзначили свято Різдва Христового: в неділю на площі Святого Петра у Ватикані вони влаштували український вертеп, який назвали «Різдвяний Євромайдан», повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Традиційні герої вистави одягнули маски відомих політиків. «Чорт» був в образі президента Віктора Януковича, «жид» – прем’єр-міністр Микола Азаров, а «Ірод» – російський лідер Володимир Путін. Актори – українські студенти і школярі – були настільки схожими і переконливими, що глядачі без труднощів упізнавали фігурантів сучасної політики.

До сценарію увійшли і «беркутівці», і образ України зі словами: «Там, на Майдані, мої діти Стоять без страху, без вагань. Вони не хочуть більше тліти. Встань поруч з ними, в очі глянь!»

Захід організували фольклорний театр «Берегиня» та церковний хор храму Отців-василіян у Римі.

«Ми щороку на свята представляємо український вертеп у Римі, але цього разу він вийшов особливий через події в Україні, тому частку Євромайдану ми і включили у наш вертеп», – сказала Радіо Свобода Марія Беднарчук, керівник театру «Берегиня».

Костюми для героїв створила львівська майстриня Лариса Іцьків, а сценарій і постановку розробила керівник театру Марія Беднарчук.

Для проведення заходу на площі Святого Петра не знадобилося спеціального дозволу. Як пояснили організатори акції, ватиканські охоронці з розумінням поставилися до фольклорних традицій української громади і не перешкоджали святковому дійству.

Із часу існування українського Євромайдану в Римі та інших містах Італії регулярно відбуваються мітинги та збір коштів для підтримки співвітчизників-мирних маніфестантів. Активісти громади поширюють листівки з поясненнями для італійців і туристів поточної ситуації в Україні.
XS
SM
MD
LG