Доступність посилання

ТОП новини

Динаміка протестів в Україні спадає – Рар


Александр Рар, політолог
Александр Рар, політолог
Київ – Вимоги української опозиції наразі вже є нереальними. Так вважає німецький політолог Александр Рар. На його думку, протестні настрої українців спадають, відтак, опозиція перенесе свою головну політичну діяльність у парламент. Цього разу в Україні не вийшло революції, вважає Рар, але протести дали багато результатів.

– Після новорічних свят опозиція планує оголосити всеукраїнський страйк. Вимоги опозиціонерів залишаються практично незмінними. Наскільки такі плани за нинішніх умов є реальними?

Майдан-2 не буде Майданом-1. Десять років тому революція мала успіх, але зараз динаміка протестів сходить нанівець
Александр Рар
– Думаю, що вони вже є не реальними, оскільки підтримка Заходу все-таки зменшується. На Заході з’явилися інші гарячі теми. Революція має відбуватися швидко. А якщо вона триває вже третій місяць, то вона втрачає свою динаміку. Тому, думаю, українська опозиція буде переміщати свою головну політичну діяльність на парламентський рівень. І вже на парламентському рівні домагатиметься чи то компромісів, чи змін, або ж проголошення своєї принципової позиції. Майдан-2 не буде Майданом-1. Десять років тому революція мала успіх, але зараз потрібно визнати, що динаміка протестів сходить нанівець. Причина дуже проста: Янукович має що пред’явити великій частині населення. Йдеться про кредит від Росії, який просто необхідний для того, щоб посилити українську економіку. Європейський союз із різних причин таких коштів дати не міг. Це не означає, що протести вщухнуть, але вони просто перейдуть на парламентський рівень.

– На Вашу думку, опозиція втратила свій шанс?

Не виключаю, що буде якась домовленість, що Україна буде асоційована і зі Сходом, і з Заходом
Александр Рар
– Питання, для чого? В опозиції є багато результатів. Вона показала Європі, що як мінімум половина України хоче у Європу. Опозиція нагадала Європі, що є така країна, як Україна, де є дуже велике бажання мільйонів людей рухатися до Європи. Думаю, що українська опозиція створила нового лідера – Віталія Кличка, який під час цих протестів показав, що він може говорити з народом, також на міжнародному рівні він створив собі імідж, як людина, яка є альтернативою Віктору Януковичу. І третє, у самому народі є все більше і більше розуміння, що потрібно буде ухвалювати якісь принципові рішення, що дійсно, Україна має вирішити: йти на Захід чи на Схід і що сидіти між двома стільцями неможливо. Я не виключаю, що буде якась домовленість, що Україна буде асоційована і зі Сходом, і із Заходом.

– Як Ви оцінюєте позицію влади у даній ситуації?

– Вона стояла просто стінкою до стінки. Куди їй було рухатися? Але мені здається, що часто ситуацію характеризували неправильно. Що Янукович біжить то у Москву, то на Захід через політичні причини. Я думаю, що ситуація набагато простіша. Йому попри все потрібні були гроші, щоб гасити борги, які наросли, і Україна має залишитися платоспроможною. У той час, як Європа не могла надати Україні необхідні кредити, оскільки вона зайнята Грецією та порятунком Єврозони, Путін із царської руки надав цей кредит. Наскільки це буде ефективно, це інше питання, але це також дуже важливий момент, про що думав Янукович.

– Від чого залежатиме подальший розвиток подій?

Якщо економіка різко піде на спад, тоді протестні настрої зростатимуть.
Александр Рар

– Від соціально-економічної ситуації в країні, яка спостерігатиметься у найближчі місяці чи роки. Якщо економіка різко піде на спад, з’явиться все більше і більше проблем, і люди будуть їх відчувати на собі, тоді протестні настрої зростатимуть.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG