Доступність посилання

ТОП новини

Євромайданівці Дніпропетровська заявляють про політичний тиск


Дніпропетровськ – Учасники столичного Євромайдану з Дніпропетровської області, активісти громадських об’єднань заявляють про переслідування й тиск. Голови одразу двох козацьких організацій стверджують: їм почали мститись за місяць стояння на київському Майдані та активну громадську позицію в регіоні. Один заявляє про звільнення з роботи «через політичні погляди», другий – про необґрунтовані виклики до міліції. У правоохоронних органах заяви про тиск відкидають.

Керівник громадської організації «Тернівське козацтво» з Кривого Рогу Юрій Настусенко на столичному Євромайдані майже від самого початку. Розповідає: стояв пліч-о-пліч з іншими громадськими активістами, тримаючи в руках прапор з написом «Кривий Ріг». Чоловік стверджує: саме тому впав в око правоохоронним органам. Зазначає: наразі його викликають до головного слідчого управління Києва у справі про замах на життя правоохоронців під час сутичок на Банковій. Каже: виклик дивний, адже під час тих подій він перебував зовсім в іншому місці.

«Коли події на Банковій відбувались, я був на Майдані. Мало того, я зустрічався з друзями і вони мене відмовили йти на Банкову дивитись, що там робиться. Я не був однозначно на Банковій, я не можу дати ніяких свідчень. Я розцінюю це як тиск, тому, що я їжджу на Майдан з другого дня. Я стояв з Державним прапором України та написом «Кривий Ріг» і, певно, «потрапив у кадр». І я думаю, що мене просто хочуть залякати», – зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода Юрій Настусенко.

Про тиск заявляє й керівник іншої козацької громадської організації «Правозахисне козацьке товариство «Базавлуцька Січ» з Апостолового Микола Павлюченко. За його словами, приватна компанія, де він пропрацював інженером 15 років, не продовжила з ним контракт на наступний рік. Чоловік впевнений: усе через те, що він є активістом Євромайдану.

«Коли я був на Майдані, це була моя офіційна відпустка. Коли мені сказали, що не будеш більше працювати, я сказав: я і не буду проситись. Вони на мені поставили хрест і сказали, що їм «проблеми не треба». Мені сказали, що вже відправили характеристику на мене в правоохоронні органи. Як я це розцінюю? Я – голова правозахисного товариства «Базавлуцька Січ», я – голова громадської ради при Апостолівській райдержадміністрації. Апостолівська громадська рада перша в області звернулась до голови ОДА з вимогою зібрати позачергове засідання громадської ради при ОДА і запросити туди учасників Євромайдану. Апостолівська громадська рада була єдиною громадською радою в області, яка офіційно підтримала Євромайдан. Це наша соціально активна позиція», – розказав Радіо Свобода Микола Павлюченко.

«Ми не знаємо, що він там заявляє»

У правоохоронних органах інформацію про тиск на громадських активістів не підтверджують, однак детальних коментарів не дають. У Криворізькому міськвідділі міліції, через який Юрієві Настусенкові надіслали повістку, Радіо Свобода сказали: надати інформацію не можуть, адже матеріали кримінального провадження є таємницею слідства. Співробітник столичного правоохоронного відомства, який викликав криворізького активіста на розмову, повідомив Радіо Свобода, що Настусенко проходить у справі як свідок.

«Ми не знаємо, що він там заявляє. Він викликається як громадянин України. У нього є повістка, нехай з’явиться, надасть покази і все», – сказав правоохоронець.

Не підтвердили інформації про звільнення з роботи «з політичних міркувань» і в компанії, де працював другий громадський активіст Микола Павлюченко. Там Радіо Свобода заявили: цей співробітник офіційно був звільнений ще торік.

«У нашої влади в одній руці Біблія, а в іншій – бейсбольна бита»

Дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов припускає: заяви громадських активістів про тиск обґрунтовані. Він вважає: у різний спосіб влада починає переслідувати тих, хто стояв на Євромайдані.

«Влада буде діяти за сценарієм встановлення «м’якого авторитарного режиму». У нашої влади в одній руці Біблія, а в іншій – бейсбольна бита. Цей сценарій передбачає переслідування активістів опозиції, зокрема в регіонах. Є команда збирати інформацію про активістів й розбиратися з ними наодинці. Коли людина на Майдані, з нею дуже важко щось зробити. Але коли людина опиняється вдома, в райцентрі, у себе на підприємстві, вона досить беззахисна. І от там влада може зводити рахунки. І це той сценарій, за яким влада діятиме 2014 року», – сказав у коментарі Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

Раніше про перешкоджання діяльності заявляли активісти дніпропетровського Євромайдану, вони переконані, що влада зводить з ними рахунки, використовуючи спортсменів.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG