Доступність посилання

ТОП новини

Януковичу в ЄС більше ніхто не вірить (європейська преса)


Київ – Євроялинка на майдані Незалежності в Києві стала одним із найяскравіших символів новорічних свят в Україні та Європі. Крім того, вона – символ не лише свят, але й подій, які, за словами президента Європейської ради Германа Ван Ромпея, були найважливішими в році, що минає, для всіх без винятку європейців. Після цих подій жителі ЄС перестають насміхатися над так званою «м’якою силою» ЄС, як-от: верховенство права, захист прав людини, вільні вибори, пише EUobserver. Європейці побачили, що хтось поруч, не маючи цього, виходить у мороз на вулиці, оточені озброєними спецпризначенцями, щоб мирно боротися саме за такі цінності. Про євроялинку та значення Євромайдану для європейців пише сьогодні європейська преса.

Кийками та сльозогінним газом закінчилася битва за Україну між ЄС та Росією, пише інтернет-видання EUobserver, яке фокусується на політиці Євросоюзу. І хоч Віктор Янукович досі каже, що зацікавлений у підписанні угоди з ЄС, йому ніхто там уже не вірить, зазначається у матеріалі EUobserver.

Тим часом у Києві стоять проєвропейські барикади, а минулої неділі кілька тисяч українців попрямували до заміського маєтку Януковича, щоб висловити свій протест.

І навіть якщо ЄС доведеться чекати, поки Янукович позбудеться влади, щоб відновити процес створення з Україною глибокої та всеохопної зони вільної торгівлі, події в Україні здійснили вплив на сам ЄС, зазначає видання.

Європейці припинили кепкувати з «м’якої сили» Євросоюзу та його критеріїв членства після величезних акцій протесту в Києві. Вони також раптом помітили існування питання України поруч із питаннями Сирії та Ірану. Невипадково президент Європейської ради Герман Ван Ромпей заявив журналістам під час саміту ЄС у грудні, що мирні масові протести в Україні є наразі найважливішими подіями для всіх європейців.

EUobserver також посилається на чільного посадовця ЄС, який зауважив у розмові з ним: те, що європейці звикли вже сприймати як належне – верховенство права та політичну свободу, – є рідкісними й цінними надбаннями. І в ЄС прагнення українців зближуватися саме з Європою тлумачать таким чином, що вони не хочуть дешевої і швидкої угоди з президентом Росії Володимиром Путіним. Вони борються за цінності й за стандарти.

EUobserver також звертає увагу на те, що Євромайдан перевершив за своїми масштабами Помаранчеву революцію 2004 року.

Євроялинка на майдані Незалежності в Києві стала одним із найпопулярніших символів новорічних свят цього року, пише Deutsche Welle.

Кореспондент видання дослідив, як «кривава йолка» трансформувалася в євроялинку, копіями якої чимало людей прикрашають свої оселі чи офіси. Металева конструкція, яка спочатку мала слугувати каркасом для головної ялинки країни, стала мимовільним свідком кривавого розгону студентської акції 30 листопада. Спочатку цей каркас охрестили не інакше як «кривавою йолкою». Адже влада пояснила силовий розгін мирних демонстрантів необхідністю встановлення цієї конструкції.

Згодом маніфестанти прикрасили металевий каркас саморобними плакатами з антиурядовими гаслами, прапорами України, Євросоюзу, європейських країн, а також стягами із символікою опозиційних партій. Українські дизайнери виклали у відкритий доступ в інтернет копії цієї ялинки, які можна роздрукувати, зібрати і встановити вдома. У соціальних мережах поширюються новорічні поштівки із зображенням ялинки Євромайдану. Вуличні торгівці почали жваву торгівлю майками із фото Євроялинки, розповідає Deutsche Welle в своєму репортажі.

BBC News проаналізували дані опитування WIN/Gallup International, яке стосувалося того, наскільки щасливими почуваються люди в різних куточках світу. Зокрема, в людей запитували, чи почуваються вони щасливими там, де живуть.

Найбільша кількість щасливих людей, які не пориваються нікуди виїжджати, змінювати місце проживання, виявилася на Близькому Сході й у Північній Африці – 47% опитаних. 46% щасливі мешкати в США. 38% – у Західній Європі. Найменша кількість щасливих людей з усіх регіонів, де провели дослідження, виявилася у Східній Європі: лише 32% людей почуваються там щасливими. Автори матеріалу зауважують, що показники понизили дані з України та Росії. Там кількість щасливих ще менша, ніж у середньому в Східній Європі.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG