Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську важкохворі скаржаться на скорочення відділення «штучної нирки»


У Дніпропетровську важкохворі протестують проти скорочення відділення «штучної нирки»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

У Дніпропетровську важкохворі протестують проти скорочення відділення «штучної нирки»

У Дніпропетровську закривають найкраще в Україні відділення гемодіалізу («штучної нирки») в обласній клінічній лікарні імені Мечникова, б’ють на сполох пацієнти. Сьогодні вони зібрались на зустріч із чиновниками прямо у відділенні лікарні, вийти на акцію протесту не дозволяє стан здоров’я – усі пацієнти цього відділення є інвалідами першої групи. А втім, керівництво лікарні запевняє: мова про закриття відділення не йде, його тільки збираються поставити на ремонт, частину хворих справді переведуть в іншу лікарню. Однак хворі занепокоєні: їздити туди далеко, та й персонал там менш досвідчений.

Пані Наталія і її чоловік – обоє інваліди. Жінка віддала свою нирку для трансплантації чоловікові, коли у того відмовили власні нирки. Подружжя пережило вже не одну операцію, лікувались у Запоріжжі, але тільки у відділенні гемодіалізу Дніпропетровської обласної лікарні імені Мечникова стан здоров’я хоч якось стабілізувався, розповідає Наталія.

«Нас тут поставили на ноги, ми вдячні лікарям. Тепер виходить так, що нас хочуть перевести в 4-у лікарню. Туди дуже далеко їздити, це аж на околиці міста, як можна таким хворим людям туди дістатись?» – каже вона.

Стурбовані інформацією про перенесення відділення з центру міста на околицю й інші пацієнти. Кажуть: там персонал менш досвідчений і хворих з такими діагнозами, як у них, просто бояться. У кожного хворого, що потребує гемодіалізу, купа супутніх хвороб.

«Ми просимо залишити нас із цим персоналом, з цією завідувачкою, які ведуть нас роками. Діалізний хворий – це не просто хворий. Тут потрібен лікар вузької спеціалізації», – каже пацієнтка Ірина Вусата.

В обласній лікарні залишаться тільки важкохворі

А втім, керівництво лікарні запевняє: мова про закриття відділення не йде, у ньому тільки збираються поставити на ремонт апарати. Частину пацієнтів переведуть в іншу лікарню, підтверджує головний лікар Сергій Риженко, частина лікуватиметься за місцем проживання. У його закладі, каже лікар, залишаться тільки дуже складні пацієнти.

«Треба створювати нові відділення, а в лікарні Мечникова мають залишатись тільки найважчі хворі, тільки найскладніші пацієнти в плані лікування й діагностики, ті, кому треба терміново допомагати. А хронічні хворі мають отримувати допомогу за місцем проживання», – зазначає головний лікар.

В обласному департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації запевняють: зміни, які відбудуться, тільки на краще: на околиці міста з’явиться ще одне відділення для пацієнтів зі складними хворобами нирок. Там буде діяти два десятки апаратів «штучна нирка», яких так потребують хворі. Те, що туди складно діставатись, заступник начальника відомства Олена Лугова проблемою не вважає.

«Пацієнти надходять до лікарні Мечникова не тільки міські, це пацієнти з різних місць. І яка різниця, їхати їм до 4-ї лікарні чи до лікарні Мечникова», – каже Олена Лугова.

Персоналу треба стажуватись

Голова регіональної асоціації пацієнтів Лариса Бабич із цим категорично не згодна: від зупинки транспорту до лікарні на околиці майже кілометр треба йти пішки, це не реально для пацієнтів. Крім того, Лариса Бабич сумнівається, що персонал тієї лікарні вже готовий працювати з такими хворими.

«Там теж лікарі, але їм треба ще стажуватись, а вже потім відкривати відділення, і ніяк не інакше», – заявляє голова регіональної асоціації пацієнтів.

Наразі на Дніпропетровщині з діагнозом «хронічна ниркова недостатність» сотні людей, а лікарняних ліжок не вистачає. У черзі на підключення до апаратів «штучна нирка» десятки пацієнтів.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG