Доступність посилання

ТОП новини

2013 рік: у США і Росії відбулися разючі зміни щодо ЛГБТ


Акція ЛГБТ спільнот в Санкт-Петербурзі, 2 листопада 2013 року
Акція ЛГБТ спільнот в Санкт-Петербурзі, 2 листопада 2013 року
У 2013 році світ побачив разючі зміни у правах гомосексуалів, як у США, так і у Франції, де, як в низці інших країн, ухвалили нові закони про легалізацію гомосексуальних шлюбів. Але протилежність цьому в цей час становила Росія, де президент Володимир Путін намагався брутально придушувати рух ЛГБТ (лесбійок, геїв, бісексуалів, трансгендерів) та наполіг на ухваленні закону із забороною «пропаганди гомосексуалізму». Світ виявив послідовний опір цим крокам Кремля.

Для Олени Ґольцман, яка раніше переїхала до Нью-Йорка з Києва, 30 червня було одним з найкращих днів її життя, але, у зв’язку з подіями в Росії цього ж дня – також і одним із найбільш сумних днів. З одного боку, щорічний парад в Нью-Йорку, де цього разу дебютували представники ЛГБТ із Росії, Білорусі, України, став проявом відкритості світові представників сексуальних меншин з усіх континентів, включно з пострадянським простором. Тут також святкували рішення Верховного суду США, котрий узаконив напередодні права одностатевих шлюбів. Для Олени Ґольцман як активістки за права лесбійок це було визнання рівності у правах з усіма громадянами США.

Але для представлених разом із Оленою Ґольцман на щорічному параді геїв в Нью-Йорку активістів ЛГБТ із колишнього СРСР 30 червня мало похмурий відтінок, бо саме цього ж дня президент Путін підписав закон «про заборону пропаганди гомосексуалізму в Росії». І це в країні, яка за 20 років перед цим прибрала з кримінального кодексу покарання за спосіб життя гомосексуалів, що залишалося з часів СРСР.

У такі моменти, як сказала Радіо Свобода Олена Ґольцман, «важко розриватися на два світи». «Парад в Нью-Йорку і підписання у Кремлі цього закону відбулися в один день. І ви не можете назвати цей день інакше як солодко-гіркий», – зазначає вона.

Люди в Росії все більше розуміють, що права сексуальних меншин – складова людських прав

На відміну від США, де сексуальні меншини зрівняли у правах з усіма громадянами, в Росії цього року прокотилася хвиля насильств над геями, яка ознаменувалася не лише побиттями, а й смертельними випадками. Кремль активізував наступ на представників ЛГБТ, батькам із таких родин загрожує позбавлення їхніх батьківських прав, арешти, розправи.

Але такі брутальні дії влади Росії проти ЛГБТ не залишилися без гострих реакцій – як з боку глобального руху на захист сексуальних меншин, так і з боку ініціаторів бойкоту зимової Олімпіади 2014 року в російському Сочі.

Хоча бойкот Олімпіади виглядає вже більш як намагання використати її саме для пропаганди руху ЛГБТ. Андре Бенкс, співорганізатор і виконавчий директор правозахисної групи ЛГБТ All Out, яка нараховує до 2 мільйонів членів по світі, вважає, що Олімпіада в Сочі має зібрати на демонстрацію підтримки прав сексуальних меншин тисячі представників із усіх кінців світу.

Саша Семенова, координатор програми «ЛГБТ-батьки» із санкт-петербурзької організації ЛГБТ «Вихід», сказала Радіо Свобода, що люди в Росії починають все більш розуміти боротьбу за права сексуальних меншин як частину загальної боротьби проти безправ’я людей.

«Якщо раніше більшість людей були пасивними і не висловлювали ніякого бажання захищати свої права, а багато хто навіть твердив, що дії активістів сексуальних меншин шкодять їм, то зараз, завдяки оцій погіршеній ситуації та більш частим нападам, все більше людей співтовариства усвідомлюють, що боротьба за свої права – це важливо», – зазначає Саша Семенова.

Все більше людей у Росії якраз тепер, напередодні Олімпіади в Сочі, починають розуміти, що боротьба за права ЛГБТ – це лише частина більш широкої боротьби за головні права людини в Росії Володимира Путіна.

Матеріал підготували Василь Зілгалов і Daisy Sindelar

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG