Доступність посилання

ТОП новини

Янукович обманював, щоб підняти свої ставки в очах Путіна – польські політики


Варшава – Підсумовуючи 2013 рік, польські політики згадують Україну. Вони шукають причин зміни зовнішнього курсу офіційного Києва і говорять про неповороткість Брюсселя. У Варшаві вважають, що впродовж останніх місяців Євросоюз у своїй політиці щодо України зробив низку помилок. Водночас у Польщі наголошують, що команда Віктора Януковича вела з Брюсселем нечесну гру.

Рішення офіційного Києва про зупинення процесу підписання угоди з ЄС – це елемент вже 20-річного балансування України між Сходом і Заходом. Таку думку в розмові з польським публічним телебаченням (TVP 2) висловив президент Польщі Броніслав Коморовський. Підбиваючи підсумки року, Коморовський окрему увагу присвятив українській проблематиці.

Під впливом того, що відбувається на Майдані, громадська думка у Франції, Нідерландах, Німеччині змінюється. І це величезне досягнення
Броніслав Коморовський
Польське телебачення нагадало президентові, що той дуже багато часу й зусиль вклав у переконування Віктора Януковича обрати європейський вектор для України. У відповідь на це нагадування Коморовський сказав: «Я заінвестував у це дуже багато, і всі польські президенти інвестували дуже багато. Та протягом останніх років найбільшою інвестицією часу та енергії стало переконування ЄС в тому, щоб він захотів дати шанс Україні. І це вдалося зробити. Сьогодні це поглиблюється, між іншим. Під впливом того, що відбувається на Майдані, громадська думка у Франції, Нідерландах, Німеччині змінюється. І це величезне досягнення».

Коморовський відповів на запитання про те, чи можна останні події в Україні вважати виграшем Путіна.

«Те, що сталося, – це до певної міри поразка Європейського союзу, а Росія президента Путіна має відчуття успіху. Та все ж я сподіваюся, що це не можна інтерпретувати як пришвартування українського корабля в російському порту назавжди», – зазначив польський президент.

Янукович організував європейській публіці театр – Саріуш-Вольський

У свою чергу, польські євродепутати переконані, що не можна всю провину за непідписання угоди з Україною покладати на ЄС.

Європарламентар Яцек Саріуш-Вольський каже, що угода, запропонована Євросоюзом Україні, була набагато кращою, ніж та, яку свого часу ЄС запропонував Польщі. Він категорично не погоджується з тими польським політиками, які твердять, що Брюссель винен у непідписанні угоди з Україною, бо не надав Києву належної фінансової підтримки.

Янукович із самого початку хотів підвищити свої ставки в перемовинах із Росією і ніколи не мав наміру підписувати цю угоду
Саріуш-Вольський
«Янукович організував європейській публіці чудовий театр, і треба сказати, що польська публіка також на це повелася. Він із самого початку хотів підвищити свої ставки в перемовинах із Росією і ніколи не мав наміру підписувати цю угоду, й було відомо, що він обмане. Та, на жаль, Євросоюз виявився наївним, а до того ж, можу погодитися з думкою, що він виявився найлінивішою імперією», – зауважив Саріуш-Вольський.

Тривалий час Україна Януковича обманювала місію Кокса і Квасневського
Саріуш-Вольський
Він перелічує головні, на його думку, помилки Брюсселя в його політиці щодо України впродовж останніх кількох місяців. «Я вважаю, що, в принципі, ЄС зробив усе, що міг, але він зробив три помилки. Перша помилка та, що ЄС повірив у добрі наміри пана Януковича. Тривалий час Україна Януковича обманювала місію Кокса і Квасневського, а Кокс із Квасневським відповідно інформували Євросоюз. Тож звідти та велика помилка в розумінні української ситуації, жертвою якої ми стали. Друга помилка та, що Євросоюз ще у вересні не застосував відповідних дій щодо Росії за принципом: «що ти, Росіє, робиш нашим сусідам, те ми зробимо тобі, Росіє, – в енергетичній сфері, в торгівлі та в переміщенні осіб». І ще одна помилка, яка була зроблена тоді, коли вперше завдали наруги Євромайданові, – це відсутність санкцій щодо винних, починаючи від Клюєва».

Санкції звязали б Брюсселеві руки?

Саріушу-Вольському опонує євродепутат Павел Коваль. Він вважає, що в разі застосування Брюселем санкцій щодо української влади Євросоюзові буде набагато складніше надавати допомогу українському громадянському суспільству. Коваль також звертає увагу на неповороткість Європейського союзу у ситуаціях, коли тиск Росії на Україну стає очевидним. Він каже, що брак ефективної та гнучкої політики ЄС щодо Києва особливо відчувався впродовж трьох місяців – від вересня до листопада, тобто у той період, коли з Януковичем інтенсивні переговори проводив Путін.

«Євросоюзові фактично забракло політичності. Я не схвалюю такий ЄС, який повторює тривіальну фразу про те, що угоду про асоціацію не підписано, бо українці чогось не зробили. Звісно, чогось вони не зробили, та Путіну такі аргументи й на думку не спали б. Ми не повинні вчитися від Путіна нічому, окрім його вміння дивитися на справи стратегічно і пам’ятати про політичні інтереси», – сказав євродепутат.

На думку Коваля, ретельний аналіз ситуації, яка склалася навколо угоди ЄС з Україною, може стати ключовим для ефективнішої зовнішньої політики Брюсселя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG