Доступність посилання

ТОП новини

Спортивний рік передав естафету


Спортивний рік-2013 українські біатлоністки розпочали з естафетної перемоги. У 2014 році головний старт відбудеться в лютому
Спортивний рік-2013 українські біатлоністки розпочали з естафетної перемоги. У 2014 році головний старт відбудеться в лютому
2014 рік буде багатим на спортивні події – вже за місяць у російському Сочі стартує зимова Олімпіада, а влітку Бразилія прийматиме чемпіонат світу з футболу. Про те, як вплинуть перемоги і поразки року, що вже став історією, на майбутні старти – у спортивному огляді Радіо Свобода.

Футбол – спорт номер один в Україні і джерело розчарувань водночас. Михайло Фоменко, який прийняв головну команду країни у критичний для неї момент, повернув українцям надію, але його підопічні все ж не змогли взяти планку, яку самі для себе встановили.

У груповому турнірі чемпіонату світу українці випередили близьких за класом конкурентів з Польщі та Чорногорії, але пропустили на перше місце англійців. Усю футбольну Європу «синьо-жовті» здивували перемогою над французами в першому матчі плей-оф за право зіграти в 2014 році у Бразилії, але після київського рахунку 2:0 була розгромна поразка на «Стад де Франс» у Парижі – 0:3.



Метою команди Фоменка тепер стає чемпіонат Європи 2016 року. Потрапити на нього буде дещо простіше – у Франції на Євро-2016 зіграють одразу 24 команди, а не 16, як раніше.

Біатлон – головна надія в Сочі

Сезон 2012/2013 років вселив в українських шанувальників біатлону оптимістичні сподівання – протягом чотирьох місяців не було жодного етапу, на якому хоча б в одній гонці українські спортсмени не показували високих результатів.

І на старті олімпійського сезону, вершиною якого стануть змагання в Сочі, українські жінки не пасуть задніх. Олена Підгрушна, сестри Семеренки і Юлія Джима зустріли 2014 рік у статусі найкращої команди планети. У Кубку націй Україна йде на небаченому першому місці – попереду німкень, норвежок, росіянок і француженок.

У чільній десятці загального заліку Кубка світу одразу троє українок – Валя Семеренко четверта, Олена Підгрушна шоста, Юлія Джима сьома.

Головне питання, яке нині не дає спокою українським прихильникам біатлону, – чим є нинішні результати збірної. Це вихід на ще вищий рівень чи прояв «декабризму», за який доведеться розплачуватися на головному старті чотириріччя? Знатимемо це напевно лише наприкінці другого місяця зими – остання жіноча гонка Олімпіади в Сочі, естафета відбудеться 21 лютого.

Баскетбольний прорив і космічний зліт Богдана Бондаренка

Чоловіча збірна України з баскетболу 2013 року вийшла до чвертьфіналу чемпіонату Європи, що відбувався в Словенії. Це дало можливість уперше в історії здобути путівку на чемпіонат світу.

Підопічні американського наставника Майка Фрателло вразили і суперників, і власних уболівальників фантастичною самовіддачею і залізною дисципліною на майданчику.

У Москві 2013 року відбувся чемпіонат світу з легкої атлетики. Збірна України на цих змаганнях здобула дві золоті і одну бронзову медалі і поділила восьме місце в загальнокомандному заліку з чехами.

Фаворитом їхав до Москви найкращий у світі на цей момент стрибун у висоту Богдан Бондаренко. Але бути фаворитом і стати чемпіоном – різні речі. 23-річний харків’янин не розчарував цілий сектор своїх прихильників на стадіоні і тисячі уболівальників перед телевізійними екранами.

Чемпіонською для Бондаренка стала висота 2 метри 41 сантиметр, яку українець узяв з другої спроби. – Згодом він уже не вперше намагався штурмувати світовий рекорд, замовивши планку на висоті 2 метри 46 сантиметрів, але встановлене 20 років тому досягнення легендарного кубинця Хав’єра Сотомайора (2,45) все ще стоїть...

Можливо, у 2014 році Бондаренко перепише історію?

  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

XS
SM
MD
LG