Доступність посилання

ТОП новини

Будапешт після новорічних свят. Додалося роботи і правоохоронцям


Угорщина – Угорці гучно відзначили прихід нового 2014 року. Народна традиція радить у новорічну ніч споживати сосиски зі свинини чи баранини, заїдаючи їх вареною сочевицею на гарнір, щоб у домі не переводилися гроші і множилось багатство. М’ясо птиці їсти не бажано, оскільки щастя нібито може й відлетіти… Так чи інакше, але у ці дні традиційно побільшало роботи не тільки розважальним закладам. Угорські рятувальні служби мали досить неспокійну ніч на 1 січня – «на Сильвестра», оскільки буйні веселощі закінчувалися для декого досить прикро.

У Будапешті та інших угорських містах на свята масово бронюють місця у готелях та ресторанах, де відвідувачам можуть запропонувати цікаві розважальні програми та смачні національні страви.

Гостями цих закладів є не лише молодші угорці, але й представники середнього та старшого поколінь, оскільки це – недорого і зручно.

Замість того, щоб цілий день крутитися на кухні біля плити, наче білка в колесі, господині воліють спочити день-другий у колі сім’ї десь у затишній чарді чи повеселитися у корчмі – це вже що кому до вподоби.

Кількість гостей подвоїлася

Менеджер одного будапештського ресторану, що вміщує дві з половиною сотні гостей, Нандор Тоот не приховує своїх емоцій: «Торік ми і близько не мали стільки замовлень, а нині кількість клієнтів у нас подвоїлася. Сфера обслуговування цікава у центрі столиці тим, що множиться число розважальних закладів у п’ятому, шостому і сьомому районах міста, що свідчить про тенденцію зростання інтересу людей до квитків».

За словами Тоота, місця в ресторані на новорічну ніч були заброньовані гостями ще в листопаді.

Останніми роками з метою економії бюджетних коштів будапештська мерія відмовилася від дорогих святкових салютів на Новий рік. Утім, їх із лишком компенсують саморобні петарди та ракети, які населення купує на китайських речовох ринках, хоча це й не заохочується поліцією. Найбільше шумових ефектів лунало у густо населених районах столиці.

Сюди минулої ночі за терміновим викликом виїжджали команди пожежників. Мартон Гайду, прес-секретар служби з надвичайних ситуацій, зауважив: «Наші підрозділи дев’ять разів виїжджали на місце події минулої ночі. Це набагато менше, ніж торік, коли по країні через неуважне поводження з піротехнічними засобами було 52 виклики». За словами прес-секретаря, мимовільні загоряння нерідко ставалися на балконах багатоквартирних будинків або займалися від ракет хвойні дерева у приватному секторі.

Минулої ночі поліція вилучила в населення 11 тисяч саморобних петард та 120 заборонених засобів піротехніки. Проти 9 громадян порушено адміністративні справи. А всього під Новий рік затримано 247 осіб, у тому числі й 42 жінки, за підозрою у скоєнні протизаконних дій.

Тим часом у приймальні відділення «швидкої допомоги» паралельно доставляли пацієнтів із поламаними кінцівками, вивихами та вельми сп’янілих громадян. Тільки в Будапешті до потерпілих медики виїжджали 680 разів, у провінції ж таких викликів «швидкої допомоги» було близько 3 тисяч. Пік надання термінової медичної допомоги припав на ранок 1 січня, адже тільки у відділенні токсикології лікарні Пейтерфі побувало 74 пацієнти.

«Для нас ніч на Сильвестра завжди як війна, – зізнався керівник цього відділення Ґабор Загер. – 95 відсотків пацієнтів надто багато спожили алкоголю, і це засмучує, бо 20 відсотків із них становлять молоді люди, яким ледве минуло 14 років. Чомусь кількість спожитого алкоголю серед них не вважається надто великою».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG