Доступність посилання

ТОП новини

Три століття Рівного очима митців


Рівненський замок Любомирських очима австрійця Антона Лянге
Рівненський замок Любомирських очима австрійця Антона Лянге
Рівне – «Рівне на картинах художників ХVІІІ-ХХІ ст.» – проект фотоальбому під такою назвою презентував у передноворіччя рівненський видавець Олександр Харват. Його автори мають на меті зберегти ауру споруд, що зникають – бодай у малюнках та книгах.

Кожен, хто вперше потрапляє до Рівного, дивується затишку міста – попри те, що його архітектурне обличчя за останніх сто років змінилося на 95 відсотків. Рівняни стверджують: це – неспроста. Керівник дослідницького центру «Рівне-Суренж», архітектор і біоенергетик Валентин Дем’янов дійшов висновку, що територія сучасного Рівного є тією унікальною місциною, де в першому тисячолітті нашої ери розташовувалася столиця дулібської держави – Суренж.

«У Велесовій книзі Суренж читається по давньоруському – Соуренж. Це дуже складна абревіатура, у скороченому вигляді ми її подали як місто Сонця», – пояснює Валентин Дем’янов.
Довоєнне Рівне очима невідомого художника
Довоєнне Рівне очима невідомого художника
Звернутися до минулого, щоб не нашкодити майбутньому – таку тактику обрали рівненські художники і фотографи разом із видавцями. В альбомі будуть розміщені світлини з картин художників, які малювали місто упродовж трьох століть. 120 давніх і сучасних картин та репродукцій вже зібрані, розповідає видавець Олександр Харват, однак пошук триває. Автори ідеї переконані, що книга матиме не меншу популярність, ніж фотоальбом і листівки «Рівне: на межі тисячоліть», котрі побачили світ у році, що минає.

«Знакові місця мають бути впізнавані»

Інтенсивна фіксація фотохудожниками старих рівненських куточків розпочалась тоді, коли в центральній частині Рівного запланували серйозне будівництво. Тоді археологи не лише віднайшли чимало цінних знахідок – від кераміки й предметів побуту та скарбу золотих і срібних монет – до розташування вулиць на початку існування міста і городища давньоруської доби.
Довоєнне Рівне очима невідомого художника
Довоєнне Рівне очима невідомого художника
Це старе місто, яке ще вчора було, а сьогодні його затягнули якимись сітками, начебто для ремонту, а завтра знесли
Борис Рєзнік
Один з натхненників художнього проекту – відомий рівненський колекціонер Борис Рєзнік – взявся мобілізувати своїх колег-колекціонерів та негайно долучати сучасних художників до пленерів на вулицях міста, які швидкісно змінюють свій вигляд. Меценат каже – деякі об’єкти в місті зникають на очах. Тож він зорганізував художників – «щоб відтворили те, що нині є. От вулиця Млинарська – зараз збудують новий квартал, і вона змінилася. Це старе місто, яке ще вчора було, а сьогодні його затягнули якимись сітками, начебто для ремонту, а завтра знесли, і побудували якийсь новий будинок». Борис Рєзнік переконаний, що знакові куточки міста мають лишитися впізнаваними.
Сучасне Рівне змінюється на очах
Сучасне Рівне змінюється на очах
У новому альбомі будуть розміщені репродукції картин українських та зарубіжних художників, які малювали Рівне – від австрійців Антона Лянге та Генріха Пеєра, поляка Наполеона Орди, грузина Георгія Косміаді – до наших сучасників, котрі щойно розпочали пленер. Серед них – відомий київський художник Володимир Гарбуз, котрий зазначає – нині швидкісними темпами змінюється не лише обличчя міст, а й ландшафт України. Першим сюжетом для картини художника стала найстаріша дерев’яна будівля Рівного – Свято-Успенська церква на вулиці Шевченка, зусібіч затиснута багатоповерхівками.
Свято-Успенська церква в центрі Рівного пам’ятає Івана Гонту
Свято-Успенська церква в центрі Рівного пам’ятає Івана Гонту
Переглядаючи картини, ініціатори альбому помітили, як змінювався світогляд людини, зазначає завідувач художнім відділом обласного краєзнавчого музею Віктор Луц.

Ми не хочемо створити меморіал чи дзвін по Рівному - ми хочемо показати ці процеси еволюції
Віктор Луц
«Ми не хочемо створити меморіал чи дзвін по Рівному – ми хочемо показати ці процеси еволюції», – зазначає художник.

Для збору коштів на видання альбому проводять продаж іменних сертифікатів, які можна буде обміняти на власне альбом «Рівне на картинах художників ХVІІІ-ХХІ століть». Підтримку виходу в світ видання, яке стане черговим подарунком для рівнян і туристів, обіцяє надати міське управління культури.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG