Доступність посилання

ТОП новини

Євромайдан. Хочеш миру – готуйся до війни (огляд преси)


Київ – Тривалий час можливі санкції проти української влади з боку США виглядали лише опудалом, яким опозиція час від часу «тролила» Віктора Януковича. Але упродовж останніх двох місяців Банкова у своїх відносинах із Америкою здійснила карколомний стрибок у прірву. Як пише «Українська правда», за час від жовтня по грудень Янукович змусив Вашингтон повністю змінити оцінку його постаті. В очах американської влади він перетворився на агресивного і часом неадекватного авторитарного керівника. Санкції – це останній інструмент реагування, який означає фактичне замороження стосунків із країною. Рішення про їх застосування даються складно, але Америка має такий досвід. І, на відміну від Європейського союзу, де рішення ухвалюються консенсусом серед 28 держав, Вашингтон здатний реагувати швидко і різко. Конкретніше йдеться в статті «Санкції США проти влади Януковича. Юридична база готова».

Як переконує сайт Hvylya.org, зараз в опозиції існують наступні варіанти дій: орієнтуватися на вибори 2015 року, домовлятися з олігархічною верхівкою, силове протистояння і пошук тактичних рішень для посилення тиску на владу. До силового протистояння ніхто з опозиції не готовий, переконаний дописувач. Та й сценарій цей може закінчитися дуже сумно для України. Олігархи поки не йдуть на домовленості. А орієнтування на вибори 2015 – це більш вимушене рішення, яке багато в чому тотожне «зливу» Майдану. Автор переконує, що очікувати чесних виборів без досягнення попереднього компромісу не варто, відтак, багато в чому це програш опозиції і програш України.Грамотне формування радикального крила Майдану – це той елемент пазла, без якого Майдан не може прогресувати. Однак опозиція до нього ще не готова. Про причини йдеться в статті «Євромайдан. Хочеш миру – готуйся до війни».

Поразка Євромайдану може призвести до реакції з боку влади, одним із проявів якої буде посилення контролю за доходами і майном громадян України, попереджає дописувач Тyzden.ua. Аналітик зауважує, відповідні ініціативи вже давно плекають у фінансовому блоці уряду, нині надійно контрольованому «сімейним» віце-прем’єром Арбузовим та міністром доходів і зборів Клименком. Досі на повномасштабне запровадження контролю не лише над доходами, але й над витратами громадян, не наважувались із низки причин, не остання з яких – глухий опір тих, кому справді є про що звітувати, але дуже не хочеться. Проте в 2014 році усе це може стати реальністю під гаслом «придушення гідри революції» для одних та «запровадження цивілізованих норм» – для інших. Звісно, наголошує аналітик, справді заможні люди, чий бізнес тісно переплетений зі владою, нововведень можуть і не відчути. Натомість у суддів, прокурорів, офіцерів міліції та інших громадян, що мешкають у справжніх палацах і катаються на автомобілях вартістю в тисячі власних зарплат, з’явиться зайва причина для відданості владі. А от у бізнесменів, що ризикнуть суперечити владі, в одну мить зможе зникнути все, зазначає аналітик.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG