Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-польський кордон – черги, бізнес, гроші


Львів – Понад 15 мільйонів осіб перетнули торік українсько-польський кордон. Половина з них – мешканці прикордоння, учасники малого прикордонного руху. Щороку кількість людей, які перетинають кордон України з Польщею зростає на 10 відсотків, наголошують польські прикордонники, а відтак і черги тут величезні.

Пункт пропуску Рава-Руська-Гребенна. Вже о 5 годині ранку тут довжелезна черга з автомобілів. Переважна більшість водіїв і пасажирів – мешканці прикордоння, які мають право пересуватись Польщею у зоні 30 кілометрів.

Ці люди почуваються господарями. Їздять щодня через кордон як на роботу, перевозячи сигарети, алкоголь, пальне, а привозячи інші товари. Вони ігнорують чергу і впродовж трьох годин пропустили поза чергою понад 200 машин.

150 гривень і їдеш поза чергою

Молодий чоловік запропонував проїхати поза чергою аж до воріт митниці, повз прикордонника за 150 гривень.

– А які гарантії, що за 150 гривень десь посеред черги не дістанемо по голові?

– Ви проїдете. Все буде добре.

– Можна гроші потім біля воріт заплатити?

– Можна потім.

– Гаразд, але погоджуємось за 50 гривень.

– Ви що? Я всі гроші віддам, а собі що залишу, – каже чоловік.

Грошей нікому не платила. Але схему пропуску машин поза чергою вивчила. Посеред дороги прикордонник вносить у список номери машин. Відтак той, хто має пропустити автомобіль за гроші, за домовленістю, звісно, вносить номер потрібної машини у цей список. Перед в’їздом на митницю два інші прикордонники звіряють список. Машина, яку переді мною пропустили поза чергою, була у тому списку.

Прикордонник пояснив, що «всі машини, які їдуть по іншій смузі поза чергою, їдуть на розворот або когось підвозять. У нас лише по списку».

Ніяких машин, які їхали поза чергою і повертались не бачила. Не зрозуміло для чого лише прикордонники вносять у списки номери машин, якщо поза чергою їдуть десятки авто, водії яких ігнорують усіх, хто дотримується правил перетину кордону.

Більше пунктів – менше черг

Щоби навести лад на кордоні, зменшити довжелезні черги, потрібно відкривати нові пункти пропуску, такий вихід із ситуації бачить польський прикордонник, полковник Роберт Рогуз. На сьогодні є сім пунктів пропуску на українсько-польському кордоні. Невдовзі відкриють новий – Угринів-Долгобичув.

«А в перспективі розпочнемо будівництво пункту «Нижанковичі-Мальговіце» у Львівській області. Ці два пункти будуть організовані по польській стороні і відбуватиметься спільний контроль з українськими колегами. Розбудуємо ми і пункт переходу Корчово-Краковець, який обслуговуватиме автомагістраль А-4. Це справа 2-3 років. Але і українська сторона має модернізувати кордон», – говорить польський прикордонник.

Спільний контроль українських і польських митників та прикордонників пришвидшує процедуру перетину кордону. Відтак зменшуються черги і зловживання з боку мешканців прикордоння.

Наприкінці минулого року відкрито новий пункт пропуску «Грушів-Будомєж», але дорога зі Львова до кордону жахлива досі.

Рух на українсько-польському кордоні з року в рік лише зростає. Однією з причин є погіршення економічної ситуації в Україні, а тому українці частіше перетинають кордон, щоб чз сусідньої держави перевозити різні товари, які там значно дешевші, ніж в Україні.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG