Доступність посилання

ТОП новини

Латвія – вісімнадцята в єврозоні


Рига – Уже декілька днів євро є офіційною валютою Латвії. Офіційна Рига сподівається, що членство в валютному союзі принесе процвітання національній економіці, незважаючи на проблеми, які є в інших країнах єврозони. А пересічні латвійці найбільше хочуть, щоб перехід на євро не сприяв збільшенню цін.

Перші години нового 2014 року. Невеличка черга біля одного з банкоматів у Старій Ризі – і нові латвійські євробанкноти у мене в гаманці. Наразі першими латвійські євро з банкомата зняли прем’єр-міністр Латвії Валдіс Домбровскіc і його естонський колега Андрус Ансіп.

Це ще одна можливість для розвитку нашої економіки, зростання добробуту держави. Зрозуміло, що нам цю можливість треба вміло використати
Валдіс Домбровскіc
«Це ще одна можливість для розвитку нашої економіки, зростання добробуту держави. Зрозуміло, що нам цю можливість треба вміло використати. Членство в єврозоні не звільняє від відповідальності і необхідності здійснювати розумну політику», – зазначив Валдіс Домбровскіс.

Краще обмінювати лати через банкомати

Опитані Радіо Свободи латвійці зазначили, що до цін в євро потрохи звикають, оскільки вартість товарів і послуг вказувалася паралельно на цінниках з 1 жовтня минулого року. Паралельно ціни вказуватимуть ще півроку, щоб жителі звикли – адже вартість в євро виглядає майже в півтори рази дорожче, ніж у латах.

«У мене залишився останній лат, усі інші конвертувала в євро. Знаєте, я до процесу переходу на євро спокійно ставлюся. Так багато нас інформували, що і як треба робити, тому я спокійна», – запевнила Єва Калниня.

За її ловами, зручніше за все обміняти лати на євро через банкомат – внести лати готівкою на свій рахунок. Конвертація займає мало часу і за неї не стягується комісійна сплата.

Шість мільярдів латів – усі безготівкові кошти латвійців в новорічну ніч були конвертовані у вісім з половиною мільярдів євро.

Лати можна буде обміняти довічно в Банку Латвії

Наразі черги в банківських філіях і у відділеннях латвійської пошти у перші дні 2014 року свідчать про те, що не всі латвійці заздалегідь потурбувалися обміняти лати на євро. Однак вони мають час до 14 січня внести лати на свій банківських рахунок через банкомат із прийому коштів.

Лати також можна обміняти на євро за офіційним курсом і без комісійної плати у відділеннях латвійської пошти до 31 березня, у філіалах банків до 30 червня цього року, а в Банку Латвії довічно.

Перші два тижні цього року латами можна буде розрахуватися в магазинах, кав’ярнях та інших закладах, отримуючи решту в євро. Однак єдина валюта у нас відтепер – євро
Дайна Печате
«Перші два тижні цього року латами можна буде розрахуватися в магазинах, кав’ярнях та інших закладах, отримуючи решту в євро. Однак єдина валюта у нас відтепер – євро», – зауважила віце-президент Латвійської торговельно-промислової палати Дайна Печате.

Перехід на євро відбувається за офіційним курсом: один євро – 0,702804 лата. Депозити і кредити жителів Латвії в латах конвертуються в євро за цим курсом. Лат перестане бути в Латвії законним платіжним засобом з 15 січня цього року.

Латвійці побоюються зростання цін

Перерахунок цін на євро став приводом для підозр, що підприємці можуть їх збільшити. Центр захисту прав споживачів отримав 180 скарг за невірне відображення цін, було проведено вісім тисяч перевірок, сім компаній оштрафовані за серйозні й повторні порушення.

Посадові особи Латвії намагаються заспокоїти латвійців, які побоюються збільшення цін у зв’язку з переходом на євро. За словами Валдіса Домбровскіса, в країні постійно проводять моніторинг цін, здійснюються компанія «За чесне запровадження євро».

Держсекретар міністерства фінансів Латвії Саніта Баяра впевнена, що приєднання Латвії до єврозони відбулося успішно. За перші години нового 2014 року виконане основне завдання – людям забезпечено зручний процес обміну валюти незалежно від місця проживання. Перерв в наданні банківській послуг і цілодобово працюючих підприємства фактично не було, або вони були мінімальними.

Останні дані опитування центру соціологічного дослідження SKDS свідчать, що 53% жителів Латвії проти переходу на євро і тільки 22% повністю підтримують цей крок. Наразі євро підтримує більше половини латвійських компаній.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG