Доступність посилання

ТОП новини

Як вплине на Майдан новорічний тайм-аут?


Київ – Майдан перейшов у «святковий» режим, але загалом налаштований на тривале протистояння. Це визнають як в опозиції, так і у владі. Із обох сторін не очікують швидких результатів, однак сходяться на тому, що люди розходитись не збираються. Окремі активісти досі перебувають за ґратами, тривають суди. Після минулого віча опозиціонери оприлюднили план дій, де передбачені, зокрема, страйки та акції, але після свят.

Після свят Майдан знову увійде в активну фазу, відновляться пікетування органів влади, страйки та мітинги під стінами маєтків регіоналів та пов’язаних зі владою бізнесменів, обіцяє депутат-ударівець Павло Розенко. До 90% людей, що стоять нині на Майдані, готові протестувати аж до повного виконання їхніх вимог, зазначає він. На думку Розенка, «розхолодження» і розслаблення у протестному русі годі очікувати, оскільки нині сформовані механізми взаємодії між політиками та громадою, які влаштовують і тих, і тих.

Сформувався досить потужний кулак, який охоплює всі верстви українського суспільства
Павло Розенко
«Сформувався, скажімо так, такий досить потужний кулак, який охоплює всі верстви українського суспільства. І саме це дає сподівання на успіх у подальшому цієї акції і на те, що політики разом із громадськістю зможуть переламати ситуацію в країні», – зауважує він.

На тривалий діалог із Майданом налаштовані й у владі, заявив у коментарі Радіо Свобода заступник голови фракції Партії регіонів Анатолій Кінах. За словами депутата, він засуджує потенційне застосування силових методів щодо демонстрантів, однак не виключає радикалізацію самого протестного руху.

«Безумовно, не можна допустити, щоб ці дуже світлі і дуже важливі для нас прояви громадської думки та громадської ініціативи стали вкотре заручниками поточної особистої або політичної кон’юнктури, і це дуже принципово», – зазначає Кінах.

Майдан підтримуватиме себе сам – політолог

Під час свят протести не припинилися, просто вони перейшли у «святковий» формат, вважає політолог Сергій Таран. За його словами, очікування, що ентузіазм демонстрантів згасне після того, як президент Віктор Янукович відмовиться підписувати угоду про асоціацію, не підтвердились, так само як і аналогічні побоювання після провалу відставки уряду. Навіть якщо опозиція діятиме нерезультативно, Майдан стимулюватиме себе сам, зазначає Таран.

«Невдоволення владою залишиться в головах українців незалежно від того, як швидко будуть результати і які дії запропонує опозиція. Тому що в Україні є корупція, в Україні є колосальні проблеми із розвитком економіки, і найголовніше – уряд відмовляється від європейської інтеграції. Це викликає масове невдоволення громадян. Тому є свята чи немає, це невдоволення залишиться», – вважає політолог.

Як тільки ми припиняємо протести, нас починають бити – активіст

Розслабитись до Різдва ніхто не встигне, зауважує активіст Громадського сектору Євромайдану Ігор Луценко. За його словами, проведення акцій протесту сьогодні не тільки спосіб волевиявлення, а й питання особистого виживання.

«Як тільки ми перестаємо проводити ці акції, то нас починають бити: починаються атаки на наших активістів, якісь дії відбуваються залякувального характеру. Тому нам треба увесь час їх «атакувати», щоб, принаймні, убезпечити себе», – наголошує активіст.

Деякі люди, затримані під час подій Євромайдану, зустріли новий рік за ґратами, тривають суди. Зокрема, заплановане на сьогодні засідання у справі одного із «в’язнів Банкової» Ярослава Притуленка суд переніс на 8 січня. Не з’явилася сторона обвинувачення.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG