Доступність посилання

ТОП новини

Влада тисне на Автомайдан, бо він ефективний – експерти


Автопробіг до резиденції президента Віктора Януковича «Межигір’я», 29 грудня 2013 року
Автопробіг до резиденції президента Віктора Януковича «Межигір’я», 29 грудня 2013 року
Київ – Тиск на Автомайдан лише посилить його, запевняють автомобілісти, які організували автопробіги до помешкань президента й інших посадовців. Вони повідомляють, що на сьогодні вже більш ніж 70 із них телефонували працівники ДАІ, а то й приходять додому, щоб запросити на бесіду. У Державтоінспекції запевняють, що ходити по домівках активістів їм дозволяє наказ міністра і що вони лише шукають порушників дорожнього руху. Експерти ж вважають, що такий тиск влади на Автомайдан свідчить про його високу ефективність.

Понад 70 учасників Автомайдану в Києві повідомили, що 2–3 січня на них почали тиснути правоохоронці.

Інспектори ДАІ й дільничні міліціонери телефонували або приходили додому до активістів, запрошуючи їх на бесіду з приводу нібито порушення правил дорожнього руху, заявив один із організаторів Автомайдану Дмитро Булатов.

Він запевнив, що відповідь Автомайдану на тиск буде законною й адекватною.

Правоохоронці у приватних розмовах кажуть, що їм наказали тиснути й залякувати активістів. Наша відповідь буде потужною
Дмитро Булатов
«Ми робитимемо візити до всіх, хто причетний до репресій та до тиску на учасників протесту, хто бив людей на Майдані (1 та 11 грудня). ДАІ телефонує і йде додому до тих, хто брав участь у автопробігу до резиденції «Межигір’я» і до будинку генпрокурора Віктора Пшонки. Правоохоронці у приватних розмовах кажуть, що їм наказали тиснути й залякувати активістів. Наша відповідь буде потужною і адекватною. Влада має зрозуміти: якщо нас або інших активістів намагатимуться залякувати, наша кількість від того лише зростатиме», – обіцяє Дмитро Булатов.
Якщо репресії продовжуватимуться, наша кількість буде рости – організатори Автомайдану
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Крім того, активісти не полишають наміру продовжувати автопробіги до президентської резиденції «Межигір’я». Вони мають намір найняти будинок біля резиденції, заснувати там музей і туристичну агенцію, щоб водити до воріт президентської резиденції багатотисячні екскурсії, зазначив Дмитро Булатов.

Нині в слідчому ізоляторі перебувають щонайменше троє учасників протестів в Україні: активіст «Дорожнього контролю» Андрій Дзиндзя, його адвокат Віктор Смолій та бізнесмен Володимир Кадур. Дзиндзю та Кадура звинувачують у спробі штурму адміністрації президента 1 грудня. Дмитро Булатов та інші активісти називають їх учасниками Автомайдану і саме в цьому вбачають причину їхнього арешту. Окрім того, автомайданівці повідомляють, що під різними приводами нині заарештовують підприємців, які допомагають учасникам протестів в Україні.

Іншу учасницю Автомайдану, ініціатора автопробігів до Межигір’я Тетяну Чорновол жорстоко побили невідомі, нині вона в лікарні. У її справі вже затримали кількох підозрюваних, при цьому керівники слідчого управління МВС виступили із заявою, що вони нібито співпрацювали з депутатами від опозиції та з братами Кличками.

29 грудня 2013 року відбувся автопробіг до резиденції президента України Віктора Януковича «Межигір’я», що під Києвом. Акція протесту на вулиці Вишгородській у селі Нові Петрівці, що веде на Межигір’я, відбулася без інцидентів.
Автомайдан відвідав маєтки Януковича, Азарова і Медведчука
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

Тепер співробітники Державтоінспекції приходять до власників автомобілів, що брали участь у цьому автопробігові, щоб встановити особи водіїв, які порушили Правила дорожнього руху. Про це заявив начальник відділу дорожньо-патрульної служби управління ДАІ в Києві Юрій Лукіша. Він каже, що співробітники ДАІ приходять лише до власників машин, які під час автопробігу порушили правила. Він наголосив, що зараз автомобілем може керувати будь-яка особа, оскільки для цього немає необхідності отримувати доручення.

Як зауважив Лукіша, якщо водій не зупинився на вимогу інспекторів, складається мотивований рапорт, потім справу передають до суду.

На запитання, яким пунктом закону встановлено, що співробітник ДАІ може прийти додому до власника транспортного засобу, він відповів: «77-й наказ МВС України». За його словами, це «внутрішній документ».

Також Лукіша пояснив, чому інспектори ДАІ не пропускають на Майдан транспорт для обслуговування побуту учасників протестів. За словами посадовця, для в’їзду в центр міста вантажних автомобілів і спецтранспорту потрібен спеціальний дозвіл ДАІ, тому інспектори зупиняють автомобілі, що везуть на Майдан дрова, продукти харчування й обслуговують біотуалети. Значна частина цього транспорту так само належить активістам Автомайдану.

Влада налякана Автомайданом – Соскін

Українська влада саме тому переслідує Автомайдан, що він є дуже ефективною формою протесту, прокоментував Радіо Свобода директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін.

Влада налякана процесами, які тривають всередині Євромайдану. Автомайдан – це «дитя хаосу»
Олег Соскін
«Влада намагається реагувати приховано, використовуючи «опричників другої ланки», таких як керівники Київської міської державтоінспекції. Влада налякана процесами, які тривають всередині Євромайдану. Вона вже пристосувалася до того, чого можна чекати від лідерів опозиції. Але не знають, як протидіяти хаотичним процесам. Автомайдан – це «дитя хаосу». Він нікому не підлягає та є абсолютно мобільним. Саме це владу й непокоїть», – зауважує Соскін.

Найбільше хвилювання представників влади, на думку Олега Соскіна, викликає той факт, що автомайданівці дуже швидко реагують на тиск на них ї приїжджають до помешкань посадовців, які можуть бути причетними до цього тиску. Експерт припускає, що спроби влади переслідувати учасників Авитомайдану та інших стихійних протестів не зупинять їх. Олег Соскін порівнює такі дії з намаганнями заспокоїти бджіл, засуваючи руки до їхнього вулика.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG