Доступність посилання

ТОП новини

Шотландський референдум 2014 року надихає інших самостійників у Європі


Лідер Шотландської національної партії Алекс Салмонд після підписання угоди про проведення референдуму, Едінбург, 15 жовтня 2013 року
Лідер Шотландської національної партії Алекс Салмонд після підписання угоди про проведення референдуму, Едінбург, 15 жовтня 2013 року
Лондон – У новому 2014 році шотландці голосуватимуть на референдумі, вирішуючи, чи відокремлюватися їм від Сполученого Королівства і розбудовувати незалежну державу самостійно.

Наслідки рішення Шотландії можуть мати велике значення для низки інших країн Європейського союзу, де є регіони, які хотіли б скористатися шотландським досвідом.

Шотландія до 1707 року вже була самостійною державою, але часи незалежності такі далекі, що крок до відновлення державності у XXI столітті для шотландців дуже непростий.

Опитування виявляють, що зараз лише близько 30% мешканців Шотландії готові голосувати за відокремлення, але залишається чимало таких, хто ще не визначився.

Визначатися їм треба до вересня 2014 року, коли відбудеться референдум. Лідер пронезалежницьої Шотландської національної партії Алекс Салмонд закликає співвітчизників скористатися історичною нагодою.

«В основі дебатів є лише одне запитання, або один вибір: чи віримо ми – люди, які живуть і працюють у Шотландії, що саме нам належить вирішувати майбутнє Шотландії? Це питання буде предметом палких і, сподіваюся, позитивних дискусій відтепер і до вересня», – заявив шотландський лідер.

Європейський дім для малих народів

Населення Шотландії зараз трохи перевищує 5 мільйонів. Алекс Салмонд разом зі своїми однодумцями стверджує, що Європейський cоюз створив ідеальні умови для успішного розвитку у ньому маленьких держав.

Проте саме у країнах Європейського cоюзу незалежна Шотландія має не лише прихильників, але й не менш палких опонентів.

Здавалося б, який клопіт до шотландського референдуму у прем’єр-міністра Іспанії Мар’яно Рахоя, який невдоволений перспективою появи самостійної Шотландії?

Закони чітко вказують, що будь-яка територія, яка відокремлюється від країни, більше не була б частиною ЄС
Мар’яно Рахой
«Ми визнаємо усі рішення британців. Але закони чітко вказують, що будь-яка територія, яка відокремлюється від їхньої країни, більше не була б частиною Європейського союзу. Це дуже ризиковане рішення, й усі громадяни повинні це добре усвідомлювати», – застерігає Мар’яно Рахой, натякаючи, що Іспанія заперечуватиме проти автоматичного визнання Шотландії самостійним членом ЄС.

Мадрид остерігається, що на шотландців з надією озираються прихильники незалежності іспанських регіонів: Країни басків і особливо Каталонії.

Понад мільйон каталонців виходили минулої осені на демонстрації з вимогами незалежності.

Іспанський уряд назвав незаконними намагання Каталонії проводити референдум про можливе відокремлення, але каталонці пильно стежитимуть за подіями у Шотландії – так само, як і прихильники відновлення чи створення державності в інших частинах Європи, таких, як регіон Фландрія у Бельгії чи навіть місто Венеція в Італії, що має давню історію самостійності.

Упродовж повоєнної історія Європейський союз виявляв здатність мирно і порівняно спокійно вирішувати питання, пов’язані з національним самовиявленням.

2014 рік може подати ще один приклад такого вирішення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG