Доступність посилання

ТОП новини

Україна і німецький біатлонний порядок


У Рупольдинґу ця четвірка востаннє перед Олімпіадою вийде на старт
У Рупольдинґу ця четвірка востаннє перед Олімпіадою вийде на старт
Багато років залишається майже незмінним порядок біатлонних стартів у різдвяно-новорічний період. Цей час «сніговий цирк» традиційно проводить у Німеччині. Все розпочинається з виставкової Різдвяної гонки в Ґельзенкірхені, а далі настає час двох класичних етапів Кубка світу – в Обергофі і Рупольдинґу.

Українська жіноча збірна, яка в грудні привчила своїх прихильників до перемог, не стала зупинятися і в Німеччині. Спершу Олена Підгрушна в парі з Андрієм Дериземлею за друге місце в гонці на Veltins Arena в Ґельзенкірхені отримали на двох 20 тисяч євро. Про цей успіх Радіо Свобода детально повідомляло тиждень тому.

Не стала зупинятися капітан збірної України і на офіційних стартах: в Обергофі Підгрушна розпочала змагання з третього місця в спринтерській гонці. Вона чисто відстрілялася на обох рубежах і пропустила вперед не таких влучних, але надзвичайно прудконогих на початку січня білоруску Дарію Домрачеву і фінку Кайсу Макаряйнен.

Того ж дня, коли черговий подіум (до речі, шостий поспіль для української команди в змаганнях Кубка світу) оформила Олена Підгрушна, стрибнув вище голови один із українських чоловіків – Артем Прима. Стовідсоткова влучність за умов густого туману дозволила йому піднятися на п’ятий рядок підсумкового протоколу в спринті – слідом за неперевершеними норвежцями Емілем-Еґле Свендсеном і Уле-Айнаром Бйорндаленом, а також швидкими французом Мартеном Фуркадом і росіянином Євгеном Устюговим.

У боротьбі за жовту майку

У жіночому спринті в Обергофі сталася і ще одна важлива подія – шотою фінішувала ще одна українка Валя Семеренко. Разом із відносною невдачею лідера Кубка світу чешки Ґабріели Соукалової це дало шанс поборотися за жовту майку лідера загального заліку. В гонці переслідування Валя знову була вищою за Ґабі, конкурентки зрівнялися за очками, але додаткові показники виявилися кращими в української біатлоністки, тому на елітарну гонку з масовим стартом у неділю Семеренко вперше в кар’єрі вийшла в жовтому одязі.

Втім, не тільки в кар’єрі Валі Семеренко це важливе досягнення – українка приміряла лідерський одяг вдруге в історії світового біатлону. Першою понад десять років тому була Олена Зубрилова, яка дві гонки на етапах Кубка світу в італійському Антхольці провела в жовтій майці лідера загального заліку.

Олімпійський приціл диктує вимоги

Хай з яким запалом до етапів Кубка світу і успіхів на них ставляться вболівальники, тренерський штаб збірної вважає змагання і в Обергофі та Рупольдинґу, і наступні за ними старти в італійському Антхольці лише проміжними на шляху до головного турніру чотириріччя – Олімпіади в Сочі. Саме підготовка до неї диктує рішення тактичні в окремих гонках і стратегічні, які стосуються цілих етапів.

Наставники закликають прихильників збірної України зараз не бути надто вимогливими – члени збірної в січні змагаються на тлі високих фізичних навантажень – майже три тижні після грудневих етапів Кубка світу Олена Підгрушна і компанія провели в італійських Альпах, закладаючи фундамент витривалості до олімпійського Сочі.

Саме з огляду на підготовку до Олімпіади на шостому етапі Кубка світу в італійському альпійському Антхольці виступить не основна четвірка, а найближчий резерв на чолі з Наталією Бурдигою і Марією Панфіловою. Олена Підгрушна, Валя і Віта Семеренки, Юлія Джима в цей час перебуватимуть на рівнині – в чеському Новому Месті. Можливо, туди ж поїде і «основа» чоловічої збірної, яка мала тренуватися в естонському Отепя. Зараз в Естонії, як і в Україні, сніг є надто дефіцитним.

Цього тижня українські шанувальники біатлону зможуть подивитися на бойовий склад українок востаннє перед Олімпіадою. Вже в середу в німецькому Рупольдинґу бере старт п’ятий етап Кубка світу, і розпочинатиме його жіноча естафета – вид програми, в якому українки в нинішньому сезоні мали перше і друге місця в австрійському Хохфільцені і французькому Ансі відповідно.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG