Доступність посилання

ТОП новини

У Кіровограді намагань розігнати Майдан не було


Особливості Кіровоградського Євромайдану
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Особливості Кіровоградського Євромайдану

Кіровоград – Головною подією минулого року у Кіровограді, як і в усій країні, кіровоградець Валерій Лебідь вважає Євромайдан. Кіровоградські мітинги за європейську інтеграцію та проти силового розгону мирних демонстрантів не були такими масовими, як у західноукраїнських обласних центрах, проте кожного дня на головну площу Кіровоградщини виходили небайдужі, аби захистити свої інтереси.

Кіровоградський Євромайдан розпочався не одного дня з Київським. Ініціювали його студенти, та 24 листопада на площу вийшли люди різного соціального статусу. Кожного ранку протягом першого тижня із прапорами Європейського союзу виходили до 20 активістів. Вони збирали гроші для київських мітигувальників та танцювали, аби не змерзнути. Наймасовішим майдан був ввечері, після 17:00. Підтримали Євромайдан студентство Кіровоградського державного педагогічного університету імені В. Винниченка. Усі разом студенти розтягнули величезний прапор України, співаючи державний гімн. Підчас акції наполягли на її аполітичності. Коли хтось з присутніх почав говорити про політичних діячів, молодь зупинила це, скандуючи «Без політики!». Люди до останнього вірили, що договір про асоціацію з ЄС підпишуть.

– Я знаю. Я читаю ЗМІ. Знаю, що потрібно виходити. До 29-го числа безстрокова акція.

– Ходила і ходити буду. Вимагала і вимагати буду. Хочу, щоб мої діти, мої внуки жили в нормальній країні.


Масово ж кіровоградці вийшли на площу після спроби силового розгону Майдану у Києві. Першого грудня за різними підрахунками від тисячі до трьох тисяч городян протестували проти побиття студентів. Після того кожного дня на головній площі області збиралися люди. Найбільше їх знову було по вечорах, після роботи та навчання. Ще більше приходило у вихідні. Відстояти європейський вибір України та право на мирні зібрання приїздили і люди з різних сіл Кіровоградської області. Проводили флешмоби: писали листа президентові, влаштовували вечорниці на Андрія. Окремі акції проводили на знак протесту щодо затримання активістів Київського Євромайдану. Нагадаємо, що серед побитих і кинутих за грати був і кіровоградець Сергій Нужненко.

Кіровоградські журналісти долучилися до протесту

На мітинги у Кіровограді постійно виходять і місцеві журналісти. Саме вони відправилися до Управління МВС в області здавати отримані колись подяки і грамоти. Таким чином висловили свою незгоду і обурення щодо нападу на журналістку Тетяну Чорновол.

Обурена діями правоохоронних структур студентка Ольга на кіровоградському євромайдані була чи не кожного дня. Пари не пропускала. Та одразу після них йшла сюди. На площу вийшла саме через обурення діями силовиків.

«Я проти того, щоб застосовували таку силу. Я дуже цим вражена. Мене це дуже непокоїть. Я не хочу, щоб у моїй країні, яку я вважала до цього демократичною, студентів, які як і я вийшли виказати свою позицію, розігнали такими методами», – зазначає студентка Ольга Макаревич.

В Кіровограді вже створене міське громадське об’єднання «Майдан»

У Кіровограді намагань розігнати Євромайдан не було. Лише першого тижня його намагалися зупинити чотирма рішеннями суду, але ці дії не увінчалися успіхом. Автобуси із активістами, які їхали до Києва, працівники ДАІ зупиняли, але майже одразу відпускали.

«В Кіровограді вже створене міське громадське об’єднання «Майдан». До ради Майдану увійшли більше двох десятків громадських активістів, представників політичних партій. Створена президія. Та є певні напрямки роботи: правозахисний, освітній, інформаційно-аналітичний, громадсько-політичний. І наразі формується обласне таке об’єднання», – розповідає активіст Валерій Лебідь.

Наразі, на новорічні свята євромайданівці зробили собі нетривалі канікули, але вже сьогодні 6 грудня о 14-й годині всі знову збираються на центральній площі. Скаутські представники передадуть церквам області віфлеємський вогонь. А до Різдва активісти приготували вертеп.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG