Доступність посилання

ТОП новини

2014-й для безробітних американців буде важким


П’ять років минуло від часу останньої фінансового кризи, експерти кажуть, економіка США пішла вгору. Національний валовий продукт зростає найшвидшими за останні два роки темпами. Рівень безробіття впав до позначок докризового періоду. Однак, деякі експерти застерігають, що 2014 буде складним для тих американців, які продовжують шукати роботу.

Кеті Біскотті без роботи вже кілька місяців.

«Мені 51 рік, я народилась та виросла у Балтиморі. Мій батько був сантехніком, мати – медсестрою. За все, що я маю в житті, я важко працювала», - розповідає вона.

Шість місяців тому Кеті втратила роботу офіс-менеджера. Тридцять першого числа вона отримала свою останню виплату по безробіттю.

«У вівторок я отримала 332 долари і тепер мушу вирішити, що робити. Заплачу за оренду, і залишаюсь з нічим», – каже жінка.

Таких, як Біскотті, в Америці – мільйон триста тисяч. Конгрес затвердив виплати по безробіттю до 28 грудня минулого року. Консервативні законодавці наполягають, що збільшення терміну виплат по безробіттю, який нині становить 26 тижнів, відвертає людей від пошуків роботи.

Захисники прав безробітних кажуть, що це не так. Виконавчий директор Національного проекту захисту безробітних Крістін Оуенс каже, що більшість з 4 мільйонів американців, які отримують соцдопомогу, хочуть працювати.

«Вони не сидять собі на канапі перед телевізором і їдять цукерки. Ці люди з ранку до вечора сумлінно шукають роботу», - стверджує Оуенс.

Біскотті розсилає від 10 до 20 резюме кожного тижня. Без допомоги по безробіттю жінка скоро опиниться на вулиці, без харчів та грошей на автобусний квиток, щоб поїхати на співбесіду. Її новорічне бажання одне – знайти роботу.

«Я дуже надіюсь, що 2014 принесе зміни, і я нарешті знайду роботу. Але я майже втратила надію, я у відчаї, мені дуже соромно», - каже вона.

Законодавці продовжували термін виплат по безробіттю 11 разів. Президент Обама наполягає, щоб це було зроблено знову, щойно Конгрес повернеться з канікул.

«Ми не така країна. Ми не залишаємо один одного напризволяще, коли стає складно», - закликає президент Обама.

Двопартійна група повинна представити законопроект, який ще на три місяці продовжить виплати. Експерти попереджають, що за його прийняття доведеться поборотися.

Економіка покращилась. Однак, попри загальне зменшення кількості безробітних, тривалість безробіття залишається рекордно високою - 40 відсотків безробітних не працюють понад півроку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG