Доступність посилання

ТОП новини

Монолог Януковича тривав 70 хвилин – сенатор


Кріс Мерфі, американський сенатор
Кріс Мерфі, американський сенатор
А чи бува капітан англійської футбольної збірної Джон Террі не призвів до Євромайдану? Це питання ставить цими днями ціла низка західних ЗМІ.

Кілька видань синхронно звернули увагу на допис у блозі американського сенатора-демократа Кріса Мерфі, який після відвідин Євромайдану ще у середині грудня поділився враженням від особистого спілкування з Віктором Януковичем.

Сенатор писав, що у Києві йому довелось вислухати «найдовший монолог за ціле життя». За словами американського політика, президент України значну частину 70-хвилинного «монологу», зверненого до Мерфі та республіканця Маккейна, розповідав про зневагу Європи до нього та до України.

«Янукович також кілька хвилин присвятив незарахованому голу у матчі Україна-Англія на Євро-2012», – писав у себе в блозі сенатор-демократ.

Мерфі у тому ж дописі назвав Януковича «загартованим та підкованим лідером», який точно знав, яке враження хоче справити на американських гостей.

А журналіст Марк Чемпіон з видання Bloomberg взявся розібратися у тонкощах газово-грошової угоди між Путіним та Януковичем і порівняти її із позичкою МВФ.

Україну Марк Чемпіон називає «газозалежною». Гроші Путіна, на думку автора, допоможуть Януковичу оплатити виборчу кампанію та профінансувати популістські кроки – збільшення мінімальної заробітної платні, зарплати держслужбовців та розмір допомоги при народженні дитини.

Натомість позичка від МВФ, надана на жорстких умовах, зіграла би для України ту роль, яку в житті наркозалежного грає реабілітаційний центр. «Путін фактично просто припинив грабувати Україну і погодився продавати газ за ринковою ціною», – йдеться у статті.

«Позичка МВФ була би кращою для України, угода з Путіним краща особисто для Януковича», – резюмує автор.

Американські та світові ЗМІ на початку тижня обійшла новина про багатотисячний мітинг вшанування Степана Бандери у Києві. USA Today пише, що Бандера лишається суперечливою фігурою в Україні: «Захід країни вважає його героєм, а схід – зрадником та коллаборантом».

Стаття також звертає увагу на численні історичні факти та міфи навколо діяльності Бандери та зазначає, що смолоскипова хода не має стосунку до Євромайдану, хоча її організатор ВО «Свобода» є одною з провідних сил в антиурядових протестах в Україні.

У блозі «Вікно в Євразію» Пол Ґобл ставить питання, чи намагається Московський патріархат провернути в Україні білоруський сценарій, де на зміну престарілому патріарху Філарету Москва призначила лояльного митрополита Павла. Автор звертає увагу на те, що позиція, яку УПЦ (МП) зайняла в Україні під час Євромайдану, викликає незадоволення у Росії.

Пол Ґобл вказує на особливості формулювань, які містить остання декларація Синоду Російської православної церкви. Такі формулювання, як «збереження єдності Російської церкви», «моральні цінності історичної Русі» та наголос на «збереженні сімейних цінностей», на думку автора, можна тлумачити, як наступ на прихильників євроінтеграції.

Автор зауважує, що УПЦ (МП) все більше ігнорує Московський патріархат, і що Москва не має засобів впливу на призначення голови української церкви.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG