Доступність посилання

ТОП новини

Влада Януковича дала тріщину (огляд преси)


Київ – Цей рік буде накопиченням політичної нестабільності, стверджує в «Gazeta.ua» політолог Вадим Карасьов. Він переконаний, що можна стабілізувати ситуацію у верхах, підчистити еліти, відсторонити олігархів, централізувати медійну вертикаль, але взяти під контроль суспільство, громадські медіа та інтернет-простір фактично неможливо. Оскільки Майдан не збирається розходитися і починає себе запрограмовувати на президентську кампанію 2015 року, то намагання якось обмежити політичну активність громадян наткнеться на спротив. Це тільки підзарядить та згенерує політичну нестабільність. До того ж, на думку політолога, вже відбувся розпад владних інститутів. Київської влади фактично немає. А коли на засідання збирається напівлегітимна Київрада, то її засідання блокуються. Парламент фактично не працює. Президентська вертикаль у форматі компромісу олігархів, силовиків, чиновників дала тріщину. Фактично маємо вуличний парламент у вигляді об'єднання «Майдан», наголошує Карасьов.

Не можна займатися політикою і бути поза політикою, переконаний дописувач сайту Нvylya.org. Він вважає, що Майдан має бути з політичними лідерами, а всі «Громадські ради» чекає кілька сценаріїв: 1) Їх інкорпорують парламентські партії; 2) Громадськість створить свої партії, простіше кажучи, свої політичні організації; 3) Вони будуть статистами, які будуть комусь щось доводити, критикувати, словом будуть лише тлом. Відтак, наголошує дописувач, майбутнє буде саме за політичними партіями. У цих умовах виграє той, хто здатний швидко реагувати на події та мобілізувати маси. При цьому важливо не наявність мільйона на Майдані. Він нічого не дає, коли немає плану дій і суб'єкта, який веде масу за собою. А орієнтація на президентські вибори безглузда, переконаний автор. Бо ситуація може різко змінитися до виборів. Загалом, Майдан виконав свою основну роль. Він позначив вакуум влади, вакуум ідей, вакуум дієздатних політичних організацій. Той, хто заповнить вакуум, візьме величезний приз – всю країну. Або те, що від неї залишиться. Про це наголошується в статті «Майдан виконав свою роль. Прийшов час партій».

Не погоджується з цим експерт інтернет-видання «Лівий берег». Він вважає, що навпаки, громадський Майдан є дієздатним організмом, який повинен лише використовувати політиків. Вони можуть бути інструментом, який потрібно примушувати робити те, що хоче Майдан. Але найголовніші питання повинно формулювати і пропонувати рішення громадянське суспільство, тому що у політиків своя роль і мотивація, а у суспільства – своя. Експерт вважає, що нинішні опозиційні лідери – перші в історії незалежної України політики, яким довелося відчути на собі, як це, коли народ змушує тебе виконувати свою волю. І відкрутитися не вийде. Публікація так і називається «Майдан може сам використовувати політиків».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG