Доступність посилання

ТОП новини

Японія послала винищувачі на перехоплення китайського літака


Острови Сенкаку/Дяоюй, архівне фото
Острови Сенкаку/Дяоюй, архівне фото
Японія підняла сьогодні в повітря винищувачі, щоб відвернути літак китайської урядової авіації, що пролітав біля спірних островів, на які претендують обидві держави, а фактично контролює Токіо.

За повідомленням Міністерства оборони Японії, китайський літак увійшов у зону контролю японських військово-повітряних сил біля островів Сенкаку у Східнокитайському морі, що їх Китай називає Дяоюй. Після вильоту японських винищувачів китайський літак повернувся у повітряний простір своєї країни.

Як мовиться в повідомленні, це був перший такий інцидент відтоді, як Китай у листопаді минулого року оголосив повітряний простір над цими островами зоною контролю своїх ВПС.

Протягом попереднього року у води навколо цих островів уже кілька разів входили китайські кораблі різних морських правоохоронних органів чи риболовецькі судна, що викликало різку реакцію Японії.

Давня суперечка між Пекіном і Токіо навколо групи островів у Східнокитайському морі, які в Японії називають Сенкаку, а в Китаї Дяоюй чи Дяоюйтай і які фактично контролює Японія, спалахнула з новою силою понад рік тому. Напруженість різко зросла після того, як уряд Японії купив у державну власність кілька з цих островів у приватної особи, яка за японським правом вважалася їхнім власником.

Архіпелаг із п’яти островів і трьох скель, про права на який заявляє також Тайвань, не заселений, але розташований на перетині стратегічно важливих морських шляхів, а його околиці багаті на рибу. За припущеннями, шельф островів також багатий на нафту і газ.
XS
SM
MD
LG