Доступність посилання

ТОП новини

Пікетування Майданом маєтків і офісів найбільше дошкуляють владі Януковича – експерти


Київ – Уже майже місяць в Україні та країнах Євросоюзу активісти і прихильники Євромайдану пікетують офіси компаній, банків, об’єкти нерухомості, які належать українським олігархам і представникам чільної влади. Експерти зазначають, що подібні акції змушують олігархів «виходити з тіні» і реагувати на те, що діється навколо, а для пересічних українців влада стає персоналізованою.

Першим майданівці «вивели з тіні» секретаря Ради національної безпеки та оборони України Андрія Клюєва, якого підозрюють у причетності до силового розгону мирних демонстрантів на київському майдані Незалежності у ніч на 30 листопада.

І хоча Генеральний прокурор Віктор Пшонка заявив, що Клюєв не причетний до цього, майданівці пікетували маєток Клюєва у Кончі-Заспі під Києвом, київський офіс РНБО України і помешкання у Відні, яке належить родині Клюєвих.
(Відео «5 канал»)

Одна з ініціаторів пікетування маєтків і офісів олігархів і владоможців – журналіст Наталка Соколенко – пояснила Радіо Свобода, що такі акції персоналізують владу. Відтак люди отримують наочну інформацію, хто винний у підтримці влади, або ж хто несе відповідальність за злочини, скоєні проти українців.

«Завдання пікетувати офіси й маєтки посадовців та олігархів – зробити відповідальність за злочини, скоєні в Україні, персональною. Влада – це конкретні люди. Першим пікетом політичного сезону, так би мовити, був пікет біля маєтку Клюєва. Я думаю, наша поява справила на нього серйозне враження! Принаймні, нам про це говорили люди, які з ним спілкуються, – каже Соколенко. – Пікети, наприклад, біля офісу Ахметова також стосувались конкретно його, його відповідальності за те, що він фінансово підтримує режим Януковича. Пікетування помешкання у Лондоні ще більше дошкуляє Ахметову: за нашою інформацією, Ахметов найняв цілу PR-компанію, яка обходила його сусідів і розповідала версію Ахметова, що означають пікети», – розповіла Соколенко.

На її думку, ефективність пікетування офісів і помешкань саме олігархів, які підтримують чинну владу або ж представляють цю владу, полягає насамперед у її персональній дії.

Політолог Олександр Солонтай у свою чергу зауважує, що максимально ефективні пікети, які проводять українці в Європі, адже йдеться про імідж українських представників ділових кіл, які ведуть бізнес у ЄС.

«На Заході репутація – це одна з ділових якостей, і на репутації у тому числі базується бізнес, який ведуть наші олігархи не тільки в Україні, а й за кордоном. Притому, що там існує значно вищий рівень свободи преси і значно вищий рівень висвітлення з боку ЗМІ будь-якої політичної події і персони. Тому наші олігархи дуже чутливі до таких речей, які відбуваються саме за кордоном. Хоча в Україні такі речі теж мають сенс: по-перше, ми говоримо про особистий тиск на родини. По-друге, політик або олігарх, котрий намагається зробити вигляд, що нічого не відбувається, – за нових умов цього робити не може», – зауважила Солонтай у розмові з Радіо Свобода.

Олігархів Євромайдан «виводить із тіні» – експерти

За словами Солонтая, ефективність пікетування доводить той факт, що найбагатша людина України – донецький бізнесмен Рінат Ахметов – вийшов до місцевих майданівців. Останні встановили біля його маєтку «криваву ялинку».
(Відео користувача YouTube)

Ахметов заявив, що його не лякають фінансові санкції, які проти нього може використати Захід, натомість для бізнесмена важливо мати змогу жити у своїй країні.

«Для мене найбільша санкція – це коли я не зможу ходити по своїй Батьківщині, по донецькій землі, коли не зможу разом з вами дихати цим повітрям. Я патріот нашого краю», – пояснив Ахметов пікетувальникам.

Для чиновників, політиків і багатіїв пікетування їхніх маєтків і компаній мають радше психологічний і моральний, а не економічний ефект, зазначає економіст Володимир Лановий. На його думку, їм також шкодить громадська ініціатива не вживати продукцію, яку виробляють компанії владоможців або бізнесменів, що їх підтримують.

«З економічної точки зору ні пікетування, ні заклики не вживати продукцію, яку виробляють бізнесмени-регіонали, не мають сенсу. Але це дуже впливає з моральної сторони. Тому що економічні еліти ховаються за брендами, назвами товарів і так далі. Тобто, вони себе не висувають. А коли їх, сказати б, «витягають за вухо», то їм усім не зовсім зручно. Їм дуже не зручно, коли їх висвітлюють прожекторами і кажуть, ось, мовляв, Іванов, він виробляє цей товар і він також є членом Партії регіонів. Це дуже цікавий хід і з суспільної точки зору також. Це говорить про те, що споживачі є не просто споживачами, які просто «хавають» – і все. А це люди, які розбираються, що до чого, і мають свою позицію», – наголосив Володимир Лановий у розмові з Радіо Свобода.

Водночас, він вважає, що подібні акції зіграють свою важливу роль у майбутньому, змусивши можновладців і олігархів працювати публічно, як це прийнято у демократичному світі.

Днями активісти Автомайдану повідомили, що зняли маєток міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка з повітря і оприлюднили його в інтернеті.

(Відео Automaidan Kyiv)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG