Доступність посилання

ТОП новини

Українська опозиція не має проекту на період після Януковича (європейська преса)


Брюссель – Українська опозиція не має політичного проекту на період після Януковича, якщо, звичайно, до цього дійде. Про основні моменти української політичної кризи нині пишуть деякі газети Заходу. Тим часом, невелике французьке видання лівого спрямування закликає Францію задля блага народу йти у бік Євразійського союзу і радо вітає відмову України від зони вільної торгівлі з ЄС. Нарешті, в центрі уваги місцевої французької преси залишаються широкомасштабні заходи безпеки, які вживає влада Росії вже за місяць до відкриття зимової олімпіади в Сочі.

Українська політична опозиція поринула у роздуми щодо вибору єдиного кандидата на майбутні президентські вибори, аналізує ситуацію в Україні французька газета Le Monde. Однак, втілити це рішення дуже складно через надто великі ідеологічні розбіжності трьох основних опозиційних партій: «Батьківщини», УДАРу та ультра-націоналістів ВО «Свобода». До того ж, пише видання, даються взнаки й особисті амбіції їхніх лідерів. Як пояснює у статті політолог та працівник одного з паризьких університетів Юлія Шукан, останні заяви свідчать, що у першому турі виборів 2015 року єдиного опозиційного кандидата не буде. Та найголовніше – українській опозиції бракує справжнього політичного проекту на період після Януковича, звісно, якщо така зміна настане. Як пише Le Monde, є ризик того, що зміна президента в 2015-му може зійти нанівець і виявитися звичайним переходом влади, як це було в 2004 році. Тож опозиція мала б готувати значно ґрунтовніші зміни конституційного режиму та політичної практики, резюмує видання.

Інша газета – цього разу друкований вісник лівого спрямування Solidarité & progrès – своїм промовистим заголовком закликала: «Як Україна, приєднуймося до євразійської динаміки». Відмова від продовження інтеграції до Європейського союзу врятувала Україну від перетворення на, за словами Путіна, «аграрний апендикс ЄС». Газета однойменної партії, яка відома своїм протекціонізмом та антиімперіалістичними гаслами, таким чином ще й стає на захист французьких фермерів, бо доволі позитивно розцінює відмову влади України від приєднання до зони вільної торгівлі з об’єднаною Європою. «Наслідки суцільного відкриття кордонів дешевій українській сільгосппродукції стало б катастрофою як для Франції – першої фермерської країни Євросоюзу – так і для всієї європейської спільної аграрної політики, переконана автор статті Крістін Б’єр. Водночас, вона припускає вона, це не завадить Україні згодом стати аграрним велетнем. Франції варто було б задля інтересів свого народу теж розпочати переговори із формуванням, що здійснюється під егідою Росії, і називатиметься Євразійським союзом.

Інші французькомовні газети сьогодні жваво обговорюють наближення олімпійських ігор у російському місті Сочі. Про контекст друкованих матеріалів свідчать заголовки: «Сочі: історичні заходи безпеки», «Сочі перетворюється на заборонене місто», «Безпека Сочі – загроза олімпійському духові». Тим часом, газета Le Figaro обговорює й аналізує те, чому за місяць до відкриття цьогорічної зимової олімпіади спортивні комплекси в Сочі перетворилися на неприступну фортецю. Зосереджуючи увагу на нещодавніх терактах у російському Волгограді, видання наводить цифри: щонайменше 55 тисяч поліцейських та військових будуть мобілізовані для охорони й безпеки в олімпійському Сочі. Сімдесят два дрони (безпілотні гелікоптери) спостерігатимуть за регіоном із неба. Водночас збройні сили Росії розташують там широкий набір протиповітряних систем «земля-небо» нового покоління. Газета, зокрема, звертає увагу на ініційоване ФСБ за сприяння основних телефонних операторів загальне прослуховування всіх олімпійських делегацій, журналістів, членів антидопінгового агентства, арбітрів, представників спортивних федерацій, спортсменів та туристів. Йдеться й про використання Федеральною службою безпеки Росії системи стеження MegaFon, що нагадує ту, про яку розповів світові Едвард Сноуден, колишній працівник американських спецслужб, який минулого року отримав політичний притулок у Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG