Доступність посилання

ТОП новини

Янукович піде у відставку за станом здоров’я? (Огляд преси)


Київ – Яких помилок припустився Віктор Янукович на посаді президента і чого слід чекати від глави держави в наступні 15 місяців? Про це тижневик «Країна» розпитував у експертів. Так, на думку політолога Віктора Небоженка, президенту потрібно було вирішення політичної кризи перевести в парламент. Через Верховну Раду треба було відставити уряд Азарова, бо він займався не так економічними питаннями, як працював над домовленостями з Росією. Що ж до майбутнього, то політолог вважає, що до травня слід чекати перестановок у Кабміні. А до кінця каденції можлива ще і відставка президента – за станом здоров’я. Він узяв на себе всю владу, а отже й відповідальність, як за побиття дітей на Майдані, так і за «непристойний союз із Росією». У такі моменти людський організм зраджує, наголошує Небоженко. Коли на саміті у Вільнюсі 26 прем’єр-міністрів і президентів показують невдоволення та зневагу, витримати це дуже важко. Навіть Путін не може вплинути на ситуацію. Щойно Україна отримала перші російські 3 мільярди, як Захід вивів стільки ж із Росії. Москві такий Янукович теж не потрібен. Відтак, на думку політолога, його долю вирішуватимуть домовленості між Європою та Росією. А витримати таке – не вистачить ніякого цинізму. Думки інших експертів «Країна» друкує в статті «Янукович був не готовим до посади президента».

Рік починається з питання: чи буде і хто саме використовувати життєздатність української акції протесту, констатує газета «День». Видання зауважує, що новорічні свята не стали приводом розійтися Майдану. Він вистояв. Однак, на думку газетярів, люди трохи розгублені. Що далі? Які механізми реалізації їхніх вимог? Але вони продовжують стояти, бо розуміють, що, насамперед, відстоюють свої права, за які треба боротися до кінця (ніхто не допоможе), а по-друге, їм «відступати немає куди – позаду репресії». «День» наголошує, що в усіх учасників протестів мають бути вимоги не тільки до влади, а й до опозиції. Тоді використати людей опозиціонерам буде складно, гасла і гроші – в таких випадках не допомагають. Тепер євромайданівцям доведеться самим шукати шляхи виходу із ситуації. Стаття називається «Сценарій для Майдану. Є варіанти…».

Загалом опозиції революція не потрібна, переконаний експерт тижневика «Країна». Їй треба виторгувати вигідніші позиції під вибори 2015 року. Хочуть мати майданчик для торгів із Януковичем. Великий Майдан нібито покаже владі, яка сильна в опозиції підтримка. Хоч насправді то не їхня підтримка, а обурення через президента. Настав Майдан – і опозиція випливла на цій хвилі, бо інших публічних лідерів немає. І ще треба довести, що вони гідні Майдану.

Україна відзначає 90-річний ювілей Сергія Параджанова, констатує «Україна молода». Однак, як наголошує газета, геніального режисера досі не реабілітовано за сфальсифікованими кримінальними справами. Стаття називається «Театр незабутих «тіней».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG