Доступність посилання

ТОП новини

Тепла зима може зробити газ з Європи дешевшим за російський – експерт


©Shutterstock
©Shutterstock
Київ – Україна з початку 2014 року зупинила закупівлі газу на ринках Європи. Експерти вважають це наслідком зменшення ціни російського газу. Утім, вони висловлюють різні думки щодо того, чи обумовлене це рішення суто економічними міркуваннями чи є елементом домовленостей між Москвою та Києвом.

Упродовж 2013 року Україна отримала через Польщу та Угорщину близько 2 мільярдів кубометрів газу, при цьому загальний обсяг газового імпорту склав близько 30 мільярдів кубометрів. Керівник Фонду енергетичних стратегій Валентин Землянський вважає відмову від закупівлі газу на європейському ринку суто економічним рішенням. Адже в грудні минулого року українське керівництво домовилося із російським про зменшення ціни газу приблизно на третину.

«Я би не назвав це припиненням диверсифікації – існує економічна доцільність. На поточний квартал ціна російського газу десь на сто доларів нижча, ніж можна закупити на європейському спотовому ринку», – каже він.

На думку експерта, після того, як вдалося переглянути ціну російського газу, перед Україною не стоїть гостро питання про диверсифікацію надходження енергоносіїв. Натомість вона може зосередитися на програмах енергозаощадження та на розширенні видобутку газу в Україні.

«Не в джерелах постачання питання, а в обсягах споживання. Тобто – в енергоємності української промисловості і українського ЖКГ та теплової енергетики. Тому треба шукати не додаткові шляхи постачання газу, а можливості для збільшення видобутку на власній території та зменшенні його постачання», – вважає Валентин Земляньский.

Ціна цього так званого дешевого газу може бути дуже високою – експерт

Між тим, керівник енергетичних програм центру «Номос» Михайло Гончар не вважає, що після перегляду російсько-українських газових домовленостей закупівля газу на європейському ринку є заздалегідь нерентабельною.

«Зараз складається така ситуація, що зима буде, якщо не аномально, то просто теплою. Якщо така погодна динаміка збережеться, то на кінець опалювального сезону в Європі будуть збережені значні обсяги газу у газосховищах. І цілком вірогідно, що ціна на європейському спотовому ринку десь у березні-квітні може впасти далеко нижче, ніж російські 268,5 доларів за тисячу кубометрів», – каже він.

На його думку, зупинення закупівлі газу в Європі є одним із елементів домовленостей про перегляд ціни російського газу.

«Швидше за все, при укладені відповідних домовленостей в Москві це було передумовою з російського боку, що українська сторона не здійснюватиме закупівель газу з Європи. Ціна цього так званого дешевого газу може бути дуже високою, причому не в якійсь там віддаленій перспективі, а вже цей рік покаже – 2014-й», – наголошує Михайло Гончар.

Тим часом, Кабінет міністрів рекомендував переглянути тарифи на теплову енергію та гаряче водопостачання з урахуванням нових цін на газ.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG