Доступність посилання

ТОП новини

«Газпрому» потрібні гроші, а в Європі він їх уже не знайде – Гончар


Український міністр енергетики Едуард Ставицький заявив, що Україна буде купувати лише російський газ, бо він дешевший від європейського. Проте експерти вбачають, що за цим рішенням України є тиск Москви. Адже, за словами відомого українського енергетичного експерта Михайла Гончара, російський «Газпром» незабаром може втратити великі гроші в Європі, тому намагається зменшити збитки за рахунок України. Більше про причини, які стоять за тиском на Україну, щоб та відмовилася купувати європейський газ, він розповів в інтерв’ю Радіо Свобода.
Михайло Гончар
Михайло Гончар

– В чому міністр правий, це в тому, що на сьогодні ціна така, що виглядає, що російські поставки по ціні 268,5 доларів за тисячу кубометрів є найкращими. Але це на сьогодні. А далі міністр лукавить. Тому що завтра ця ціна буде іншою. Тому що в другому кварталі поточного року на європейському спотовому ринку в підземних газосховищах буде надлишок газу. Бо не справдилися прогнози, що буде аномально холодна зима. Почнеться масове скидання газу на європейському ринку і його продаж. Тому цілком імовірно, що ціна газу на європейському ринку буде значно нижча, ніж 268,5 доларів за тисячу кубічних метрів.

– Чи зможе в цьому випадку Україна повернутися до контрактів зі своїми європейськими партнерами?

За моєю оцінкою, однією з передумов того, що «Газпром» пішов на зниження ціни для України, є відмови української сторони від закупівель газу по реверсу
– Теоретично. Але практично, я думаю, що не зможе. Тому що за моєю оцінкою, однією з передумов того, що «Газпром» пішов на суттєве зниження ціни на газ для України, є відмови української сторони від закупівель газу по реверсу, в принципі. Не повідомлені обсяги, які буде закуповувати Україна. Можна припустити, що вони будуть збільшені і значно збільшені.

– Є ще одна обставина, яка змушує «Газпром» шукати додаткові ринки для свого газу, оскільки наступного тижня Європейський союз, можливо, буде вимагати зміни ціни на російський газ для європейських компаній. Адже спливає термін, протягом якого, «Газпром» мав пояснити встановлення своєї ціни. Наскільки це є велика загроза для «Газпрому»?

«Газпрому» доводиться вибирати між колосальним штрафом і штрафом в менших розмірах та необхідністю зниження ціни
Так, це є серйозна загроза для «Газпрому». Я думаю, що він не зможе довести ринковість своєї ціни. Це майже доконаний факт для Європейської комісії. А тому «Газпрому» доводиться вибирати між колосальним штрафом і штрафом в менших розмірах та необхідністю серйозного зниження ціни. По суті, таким чином «Газпром» стимулюється до відмови від прив’язки газових цін до нафтових котувань. «Газпром» цьому опирається, оскільки він за будь-яку ціну хоче зберегти фінансовий потік, який іде з ринку Європейського союзу, від якого «Газпром» залежить на 93 відсотки.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG