Доступність посилання

ТОП новини

Пожежа у Харкові: люди обурені рятувальною операцією ДСНС


Обгорілий цех Харківської ювелірної фабрики, 8 січня 2014 року
Обгорілий цех Харківської ювелірної фабрики, 8 січня 2014 року
Харків – Харків’яни на інтернет-форумах обговорюють відео з гасіння пожежі у приміщеннях заводу «Хартрон». У коментарях люди пишуть, що рятувальники довго не могли зняти людей, які, рятуючись від вогню, повисли на зовнішніх блоках кондиціонерів й навіть зістрибували вниз. Керівництво ж Державної служби з надзвичайних ситуацій запевняє, що рятувальники спрацювали оперативно і врятували життя людей.

У Харківській лікарні швидкої та невідкладної допомоги зараз перебуває сім постраждалих 8 січня від пожежі у цеху ювелірної фабрики, що орендувала приміщення заводу «Хартрон». Одному чоловіку зробили операцію, він у реанімації, однак, його стан покращується, як і в інших шести людей, запевнила головний лікар Олена Ковальова.

У четвер голова Держслужби з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських підтвердив, що усього вдалося врятувати 22 людини, а загинуло 8 осіб.

«Деякі з семи, які трималися за кондиціонери, всі вони були врятовані рятувальниками. І в лікарні вони це підтвердили. Одного врятували драбиною, другого триколінною драбиною, але всі вони зняті рятувальниками», – сказав Болотських.

Щодо тих двох людей, які упали вниз, то головний рятувальник сказав, що «розглядається два можливі варіанти їхньої загибелі: спроба самоевакуації або результат дії вибухової хвилі».

Користувачі соціальних мереж, зокрема й харків’яни, обговорюючи пожежу на «Хартроні», висловлюють співчуття рідним і близьким загиблих. А це співробітники Харківської ювелірної фабрики віком від 28 до 39 років.

Люди також обговорюють дії рятувальників. Їм видається, що пожежники діяли незлагоджено, довго виставляли драбини і в цей час один із чоловіків, які висіли на зовнішніх блоках кондиціонерів, зірвався вниз.

«Просто сором. Люди висять, а вони не можуть драбину виставити», – написав хтось у коментарях під відео з події.


Натомість голова державної служби України з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських заявляє, що готовий відповідати за дії своїх підлеглих. Він розповів, що на місце пожежі вони прибули через шість хвилин після виклику, що швидше, аніж за нормативами.

«Я готовий розбирати кожен епізод і окремо з цього приводу зустрітися. Але сьогодні Ви мене не переконали, що під час рятувальної операції хтось падав і когось не врятували – це факт», – сказав голова Держслужби журналістам у Києві.

Кричуще порушення правил техніки безпеки – Вілкул

Щодо причин смерті людей, то перший заступник прокурора Харківської області Володимир Суходубов вказав на недбалість керівництва приватного ювелірного підприємства.

«Ми бачимо, що евакуаційного виходу не було. Металеві двері замкнені амбарним замком. І, власне кажучи, люди були на самоті і стихія, природно, зробила свою зловісну справу», – сказав прокурор.

Обласна прокуратура відкрила кримінальне впровадження, щодо порушення правил техніки безпеки, що призвело до загибелі людей.

Одразу після пожежі на заводі відбулася термінова нарада з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації за участю віце-прем’єр-міністра України Олександра Вілкула.

«На сьогодні головна причина – це кричуще порушення правил техніки безпеки. Загоряння або вибух стався в модельному цеху. На місці вибуху знайдені їжа, пляшки, передбачаємо, що з алкоголем, Більш детально ми доповімо, коли комісія завершить розслідування. Трупи шістьох людей компактно розташовані за столом. Дві людини в перші хвилини пожежі намагалися вийти, через вікна. І ось це причини смерті», – заявив після наради у Харкові Олександр Вілкул.

Співробітники ювелірної фабрики відкидають звинувачення у вживанні спиртних напоїв. А віце-прем’єр пообіцяв, що уряд виплатить по сто тисяч матеріальної допомоги родинам загиблих працівників приватного підприємства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG