Доступність посилання

ТОП новини

Параджанов – це ім’я «вже увійшло в галактику»


Сьогодні виповнилося б 90 років Сергієві Параджанову – по-справжньому славетному кінорежисерові, якого досі не тільки глядачі, а й митці кіно називають генієм.

Параджанов – вірменин за походженням – народився в Тбілісі, але з Україною пов’язана значна частина його творчої біографії. Саме в Україні він створив фільми «Наталія Ужвій», «Золоті руки», «Думка», «Перший хлопець», «Українська рапсодія», «Квітка на камені».

Міжнародне ж визнання прийшло до Сергія Параджанова після екранізації в 1964 році повісті Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків».

Фільм отримав 39 міжнародних нагород, 28 призів на кінофестивалях (із них – 24 гран-прі) у 21 країні. Параджанову надсилали свої вітання славетні кінорежисери – італійці Фелліні та Антоніоні; японець Куросава, а польський режисер Анджей Вайда навіть став перед Параджановим на коліна й поцілував руку, дякуючи за цей шедевр.

Цього року в Україні зняли фільм про Параджанова, який згодом висунули від України на номінацію премії «Оскар» серед тих, які змагатимуться за статуетку в категорії «Найкращий фільм іноземною мовою».

Виконавець головної ролі, канський лауреат Серж Аведікян зазначає, що стрічка «Параджанов» – про особистість митця, про те, як часи та епоха впливають на його роботу.

«Це сьогоднішня інтерпретація Параджанова. Це шанс – жити з таким персонажем. І мені дали такий шанс. Я знав Параджанова особисто, і це дуже допомогло мені, дало можливість не бути у гримі, не копіювати його. Навпаки – взяти багато з його енергетики, але лишитися собою. Тому що треба жити цим персонажем. Адже Параджанов у житті сам дуже багато грав», – розповідає актор.

А що знаєте про Параджанова ви – з таким запитанням Радіо Свобода звернулося до перехожих Києва. Однією з відповідей була така: «Геній, всесвітній геній. Він не належить до жодної з країн. Це те ж, що й Шекспір, Моцарт – це вже увійшло у світову галактику».
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG