Доступність посилання

ТОП новини

Автомайдан налякав владу? (Огляд преси)


Київ – На київському Майдані вже скоро два місяці триває мирний протест. Про перспективи подальших протестів розмірковують експерти газети «Україна молода». Зокрема, політолог Євген Карасьов вважає, що відчутно спрацювали «методи персонального тиску», зокрема Автомайдан, відомий «візитами» до будинків можновладців. Експерт вважає, що нинішній режим є феодалізованим, тому биття по його больових точках, по маєтках тощо є достатньо відчутним. Його «уколи» дійсно можна вважати дієвими. Пікетування маєтків Януковича, Азарова, Клюєва, Пшонки, Захарченка, Медведчука змусили представників влади нервувати. І саме «автомайданівці» стали черговими мішенями пресингу з боку влади, в даному разі – ДАІ. Загалом же опозиціонерам перш, ніж діяти, не завадить отримати добру аналітику, наголошує політолог. Бо поразка Майдану може стати поразкою протестного руху в цілому.

Коли влада забилася в кутки палаців, заткнула вуха і зав’язала собі очі, щоб не боятися вигляду та галасу Майданів, вона свідомо звільнила місце провокаторам, для яких, як наголошує газета «День», нині відкриваються п’янкі перспективи. З одного боку, безвольний режим, який чекає на привід для виконання завчених ролей розправи. З іншого, доведений «до ручки» народ, який вийшов на вулиці». Немає проміжних станів і немає рефері в поєдинку сторін. Третейські, арбітражні та інші суди дискредитовані. Моральні авторитети на барикадах. Європейці не готові до серйозних втручань, а тим більше США з Росією. У кожного з них свій резон і свій інтерес у позиційній війні Сходу із Заходом. А значить, виходь сміливо темної ночі на битий шлях, бий активістів мирного опору режимові, а потім спостерігай, куди заведуть людей припущення. Видання зауважує, що у нинішньому українському трактуванні провокація стала універсальним засобом боротьби і головним способом політичного виживання. Вона, як табельна зброя, зберігається в арсеналах силових відомств і перетворилася на аргумент дискусій та стала негласним правилом великих і малих політичних ігор. Отже, всім, хто оволодів її мистецтвом, сцена тепер відкрита. Заголовок публікації – «Провокатори – на вихід!».

Єдиний кандидат від опозиції на вибори потрібен, однак питання в тому, коли його оголошувати, переконаний експерт «Газети по-українськи». Бо його можна легко зняти за тиждень до початку передвиборної кампанії. І що тоді робити? Тому має бути не просто узгоджений кандидат, а єдина програма дій усіх трьох опозиційних сил. Тобто бачення України після Януковича. Якою має бути Конституція, як ділитиметься влада? На ці питання треба вже мати відповіді. Єдиний кандидат без нової моделі країни непотрібний, наголошує газета. Тому для певності опозиціонери мають спільно проголосити програму змін. Також потрібно передбачити систему дублерів кандидатів. Докладніше йдеться в рубриці «Коментарі».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG